ΜΥΚΗΛΙΟ: Η ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Με αφορμή το προηγούμενο άρθρο όπου μιλήσαμε για τα μανιτάρια και την σημαντικότητα τους στην διατροφή μας, ερχόμαστε να προσθέσουμε μια νέα αισιόδοξη συνεισφορά του μυκήλιου μανιταριού στον βιομηχανικό κόσμο, που μπορεί να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα των βιομηχανικών αποβλήτων που ρυπαίνουν και μολύνουν το περιβάλλον.

Το μυκήλιο ως εφαλτήριο ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής προστασίας

Σύμφωνα με έρευνα του Paul Stamets, το μυκήλιο είναι πολύ καλό στο να διαλύει πολλά βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία έχουν σαν βάση τους υδρογονάνθρακες. Πρόκειται για το φυτικό μέρος του μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή και μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια. Συγκεκριμένα, η τεράστια συνεισφορά του λειτουργεί ευεργετικά για το περιβάλλον αφού μπορεί να εξουδετερώσει ενώσεις βαρέων μετάλλων, όπως του μολύβδου και του υδραργύρου, που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και να απομακρύνει από το έδαφος τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Επιπλέον, απορροφά χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό γύρω από αυτό, φιλτράρει και απομακρύνει τα μολυσματικά υλικά και απελευθερώνει ένζυμα που διασπούν τυχόν εναπομείναντες ρύπους. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε υγιή εδάφη το μυκήλιο αποτελεί το 10% αυτών των εδαφών και έχει αποδειχτεί πως πολλά φυτά και δέντρα επωφελούνται σημαντικά από την παρουσία του.

Hermes: Η νέα καινοτόμα, πολυτελή τσάντα ταξιδίου της σειράς Victoria από μυκήλιο!

Με όλα αυτά τα θετικά πρόσημα, ένας κολοσσός της βιομηχανίας της μόδας, αποφάσισε να πορευτεί αλλά και να ξεφύγει επίσημα από τις μέχρι τώρα παραδόσεις του. Ο λόγος για την εταιρεία Hermes, που θέλησε να κάνει ένα βήμα παραπέρα στην παραγωγή της, βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις για τις τσάντες πολυτελείας που διαθέτει στην γκάμα της. Συγκεκριμένα, η Hermes αναφέρει πως η τσάντα ταξιδιού της συλλογής Victoria έχει πλέον ανασχεδιαστεί με πρωτογενή υλικά που έχουν ως βάση τα μανιτάρια. Η γαλλική πολυτελής εταιρεία, έχει συνεργαστεί με την νεοσύστατη εταιρεία MycoWorks, με μόνο σκοπό να αναπτύξει μια μη δερμάτινη εναλλακτική λύση, που μοιάζει με τα στοιχεία του δέρματος της μάρκας, Sylvania. Γνωρίζουμε ήδη, ότι η MycoWorks κατέχει επί του παρόντος το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για να μετατρέψει το μυκήλιο, σε ένα υλικό που μιμείται τις ιδιότητες του δέρματος. Έτσι λοιπόν, η Hermes, απαντά σε όλες τις ραγδαία αυξανόμενες ανησυχίες των καταναλωτών, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ως προς την βιωσιμότητα και την καλύτερη προσέγγιση της ως προς το περιβάλλον, με την νέα τσάντα Victoria που αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος του 2021 και πρόκειται να είναι ένα νέο προϊόν που θα συνυπάρχει ανάμεσα στις κλασικές τσάντες του οίκου.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μάλιστα η μετατόπιση σε περισσότερες πράσινες εναλλακτικές και η στροφή προς την βιώσιμη και ηθική μόδα, έχει υιοθετηθεί και από άλλες εταιρείες μόδας υψηλού επιπέδου όπως η Gucci, η Burberry αλλά και οι Chanel, δηλώνοντας μάλιστα πως υπόσχονται να εγκαταλείψουν μια για πάντα την γούνα και τα εξωτικά δέρματα. Ευχόμαστε λοιπόν, αυτή η φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση να επικρατήσει και ολοένα και περισσότερες εταιρείες να αποκτήσουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στην φυσική απορρύπανση και θα επεκτείνει κατά το μέγιστο το μέλλον του πλανήτη μας!

Για το E for Εirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: