ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ

Τα μανιτάρια υπάρχουν ως βασικό συστατικό της vegan και χορτοφαγικής διατροφής, όμως τα τελευταία χρόνια, αυτός ο ταπεινός μύκητας κερδίζει ολο και περισσότερους θαυμαστές ανά τον κόσμο, ακόμη και μεταξύ των καταναλωτών κρέατος καθώς είναι φανερό πλέον, πως τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, διαθέτουν ποικίλα οφέλη για την υγεία όλων μας.

mushrooms

Μια μεγάλης κλίμακας και μακροχρόνια μελέτη από Ιάπωνες ερευνητές, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έτρωγαν μανιτάρια μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν 8% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, όσοι έτρωγαν μανιτάρια 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο, ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο στο International Journal of Cancer.

Άλλη μία μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μανιτάρια golden oyster, shiitake, μανιτάρια portobello, αποξηραμένα αλλά και κονσερβοποιημένα μανιτάρια, εμφάνισαν 50% χαμηλότερα επίπεδα κίνδυνου ως προς την Ήπια Γνωστική Διαταραχή.

Ένα ακόμη παράδειγμα έρευνας στο International Journal of Microbiology το 2015, διαπίστωσε ότι τα μανιτάρια shiitake βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης χάρη στη β-γλυκάνη, έναν τύπο διαλυτών ινών που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

mushrooms-food

Συνεχίζοντας, μια μικρή μελέτη σχετικά με τα οφέλη του lion’s mane μανιταριού, ένα ερίκιο αγκαθωτό φαρμακευτικό μανιτάρι, με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ως τονωτικό, έδειξε πως η συχνή κατανάλωση, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης ενώ παράλληλα συμβάλλει στις ορμονικές δυσλειτουργίες που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης και η ανησυχία.

Τα επιπλέον οφέλη που κρύβουν στα συστατικά τους, όλων των ειδών τα μανιτάρια είναι ποικίλα. Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε πως:

  • Έχουν ελάχιστες θερμίδες και 0 λιπαρά καθώς επίσης και καθόλου αλάτι. Αυτόματα δηλαδή, είναι ένας δυνατός σύμμαχος για εμάς που είτε προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε τα κιλά μας.
  • Είναι αντιφλεγμονώδη, συμβάλλουν στην αποκατάσταση από τραυματισμούς και στις αυτοάνοσες παθήσεις κ.α.
  • Έχουν δράση κατά της γήρανσης, αφού έχει διαπιστωθεί πως έχουν υψηλές ποσότητες εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, γνωστές και οι δύο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.
  • Βοηθούν σημαντικά στην προστασία των οστών καθώς περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χαλκού και βιταμίνη D, απαραίτητη για τη απορρόφηση του ασβεστίου.

This slideshow requires JavaScript.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως, πως όχι μόνο τα θρεπτικά τους συστατικά είναι αναρίθμητα, αλλά και τα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν σθεναρά πως αυτός ο υποτιμημένος μύκητας σε όλες τις βρώσιμες μορφές του, αποτελεί μια εξαιρετική τροφή που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από το διατροφολόγιο μας.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: