ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε κάθε γωνιά της χώρας μας και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές αναβιώνουν έθιμα που συνθέτουν τη κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών αλλά προσδίδουν και ένα ιδιαίτερο χρώμα στην εορταστική περίοδο.

Το κάψιμο του Ιούδα, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και η Ανάσταση είναι ορισμένες μόνο από τις παραδόσεις που συνεχίζονται σε πόλεις και χωριά.

Καθ’όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην εκκλησία, υπάρχει λειτουργία κατά την οποία εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι και εβδομάδα νηστείας για τους χριστιανούς. Σημαντικότερες ημέρες είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή κατά τις οποίες νηστεύουμε και το λάδι. Την Μεγάλη Πέμπτη, είναι η μέρα που βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Το κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

This slideshow requires JavaScript.

Σημαντικότερα από τα έθιμα της χώρας, τις άγιες μέρες του Πάσχα, είναι τα εξής:

  • Στη Θράκη, ένα σημαντικό έθιμο είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, τα παιδιά αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά για να τα χρησιμοποιήσουν μετά την περιφορά του Επιταφίου, τη Μεγάλη Παρασκευή, για να ανάψουν φωτιά να κάψουν τον Ιούδα.

Τη συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε στο SAYGREECE.ORG

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: