ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ AYURVEDA

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο που προηγήθηκε, οι άνθρωποι που ζουν στην Ινδία έχουν βασιστεί εδώ και πολλούς αιώνες στην παραδοσιακή Αγιουρβεδική ιατρική για να θεραπεύσουν τα πάντα, από την υπογονιμότητα, το Αλτσχάϊμερ, το άγχος ή την κατάθλιψη, το άσθμα έως και τον καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο ότι η συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπευτική πρακτική αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο, το ενδιαφέρον για το αγιουρβεδικό σύστημα θεραπείας έχει αναζωπυρωθεί σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να προσφέρει σπουδαία αποτελέσματα.

herbal-stamps

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η υγεία ενός ατόμου βασίζεται στην ισορροπία πέντε στοιχείων, δηλαδή του αέρα, του νερού, της γης, του διαστήματος και της φωτιάς και στα προηγουμένως αναφερθέντα τρία doshas: Vata, Pitta και Kapha. Ο Bindiya Surtani, ένας ασκούμενος στην Αγιουρβέδα που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, λέει ότι αυτές οι τρεις «ενέργειες» υπάρχουν σε κάθε άτομο, αλλά συνήθως το ένα κυριαρχεί περισσότερο από τα άλλα δύο και έτσι προκύπτει η ανισορροπία.

spices

  • Το στοιχείο Vata είναι η ενέργεια της κίνησης, επομένως είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά υγρών και θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα.
  • Το στοιχείο Pitta είναι η ενέργεια της πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, της θερμοκρασίας του σώματος και της ενέργειας που καταναλώνεται άρα απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού.
  • Το στοιχείο Kapha ρυθμίζει την ενέργεια της ενυδάτωσης στα κύτταρα και τα όργανα και βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, εάν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια ή έχει υπερβολή σε κάποιο από τα στοιχεία, τα κύτταρα του δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και μπορεί να εμφανιστεί ασθένεια.

Ως εκ τούτου, για βέλτιστη υγεία, εφαρμόζεται η Αγιουρβέδα όπου επαναφέρει μέσω της εξισορρόπηση των ενεργειών, συγκεκριμένης διατροφής, καθώς και θεραπευτικών βοτάνων και διεργασιών χαλάρωσης.

Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα προσφέρει εκτεταμένες θεραπείες για νέους, ηλικιωμένους, άρρωστους, υγιείς και όλους τους ενδιάμεσους. Παρακάτω είναι μερικά από τα κύρια οφέλη που μπορεί κανείς να επιτύχει με μια συνεπή άσκηση της Αγιουρβέδα.

  • Απώλεια βάρους και συντήρηση: Μια υγιεινή διατροφή και τροποποίηση των συνηθειών του τρόπου ζωής μέσω των αγιουρβεδικών θεραπειών βοηθούν στη μείωση του υπερβολικού σωματικού λίπους.
  • Υγιές και λαμπερό δέρμα και μαλλιά: Ένα ισορροπημένο γεύμα, ασκήσεις τόνωσης και ειδικά βότανα, αρκούν για την προώθηση ενός υγιούς δέρματος και τριχωτού της κεφαλής.
  • Μειωμένες φλεγμονές: Η έλλειψη σωστής διατροφής, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ο ανεπαρκής ύπνος μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Καθώς αρχίζετε να τρώτε σύμφωνα με τον τύπο dosha, το πεπτικό σύστημα αρχίζει να ενισχύεται.
  • Καθαρίστε το σώμα: Το Panchakarma στην Αγιουρβέδα είναι η πρακτική της εξάλειψης των σωματικών τοξινών. Ένα καθαρό σώμα βοηθά στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ακόμη πως η ιατρική Αγιουρβέδα προσφέρει πλήθος βοτάνων, βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών. Χρησιμοποιούνται ευρέως ως φυτικά φάρμακα το κύμινο, το κάρδαμο, το μάραθο και το τζίντζερ. Η Αγιουρβέδα λοιπόν, είναι μια επιλογή τρόπου ζωής, η οποία όταν υιοθετηθεί στο σύνολό της, φέρνει την απόλυτη ευημερία σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: