AYURVEDA: ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΜΥΑΛΟ, ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ

Η Αγιουρβέδα είναι ένα σύστημα φυσικής θεραπείας που προέρχεται από τα βάθη της ινδικής παράδοσης. Θεωρείται ένα από τα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στον ινδικό κόσμο, η οποία ωστόσο ασκείται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας και σε άλλα σημεία παγκοσμίως.

Η παρουσία της υφίσταται εδώ και περίπου 5.000 χρόνια και η εφαρμογή της έχει αντέξει αέναα στο πέρασμα του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, οι απαρχές της βρίσκονται στον Βεδικό πολιτισμό της Ινδίας και θεωρείται από πολλούς ως η παλαιότερη θεραπευτική επιστήμη που υπάρχει, έχοντας ως στόχο να θεραπεύσει τον κάθε ασθενή, μέσω μιας ισορροπημένης ζωής με θεμέλια που αφορούν την ορθή σκέψη και την σωστή διατροφή με μια παράλληλη βοήθεια μέσω της χρήσης των βοτάνων.

herbal-stamps

H ιστορία της Αγιουρβέδα

Η Αγιουρβέδα έχει τις ρίζες της στη μυθολογία των Ινδουιστών. Ο θρύλος λέει ότι υπήρχαν τρεις θεοί: ο Μπράχμα o υπεύθυνος για τη δημιουργία, o Βισνού o προστάτης της δημιουργίας και ο Σίβα που ήταν ικανός να καταστρέψει την δημιουργία. Και οι τρείς μαζί αντιπροσώπευαν έναν απόλυτο Θεό. Η άκρως συμπυκνωμένη εκδοχή της μυθολογίας της εν λόγω μεθόδου, περιγράφει μια αναταραχή του ωκεανού που είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του Dhanvantari (Ινδουιστής Θεός της ιατρικής και Θεός της Αγιουρβέδα) στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο θεός απεικονίζεται συνήθως με τέσσερα χέρια και ένα από αυτά φέρει ένα δοχείο αναζωογονητικού νέκταρ που ονομάζεται amrita. Στα ινδουιστικά θρησκευτικά κείμενα, ο Dhanvantari εμφανίζεται ως γιατρός των θεών και θεός της ιατρικής. Πιστεύεται ότι δίδαξε στους θνητούς σοφούς την μέθοδο Αγιουρβέδα, οι οποίοι κατέγραψαν αυτές τις πληροφορίες και έτσι δημιούργησαν τα πρώτα κείμενα σχετικά με αυτήν την παραδοσιακή ινδική ιατρική.

buddha-ayurveda

Πολλοί μελετητές βασίζονται σε αυτά τα αρχαία κείμενα-ευρήματα. Ένα από τα πιο γνωστά που ήρθαν στο φως της έρευνας, είναι η Sushruta, του ομώνυμου ιατρού που έζησε στην Ινδία μεταξύ 1000 π.Χ. και 800 π.Χ. και θεωρείται ο πατέρας της Αγιουρβέδα καθώς και της πλαστικής χειρουργικής, χάρη στην εφεύρεσή του και την ανάπτυξη των χειρουργικών διαδικασιών. Οι γνώσεις και οι ιδέες του τεκμηριώνονται στο Sushruta Samhita, μια σημαντική πραγματεία που εξακολουθεί να έχει ως σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η θεραπευτική της λειτουργία της Αγιουρβέδα, βασίζεται στην προϋπόθεση ότι υπάρχουν τρία Doshas: η Vata, η Pitta και η Kapha. Η εκάστοτε ασθένεια θεωρείται πως προέρχεται από μια ανισορροπία μεταξύ των τριών αυτών ενεργειών.

O πρωταρχικός στόχος της αγιουρβεδικής ιατρικής είναι να προσφέρει μακροζωΐα και υγεία στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να έχουν ισορροπημένη ζωή χωρίς να χρειάζονται συνταγογραφούμενα φάρμακα, περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς να βασανίζονται από οδυνηρές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη Αγιουρβέδα σημαίνει «βίος χτισμένος πάνω στη γνώση», ή «επιστήμη της ζωής».

buddha

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος του άρθρου μας όπου θα ανακαλύψουμε τις πρακτικές που αποτελούν την μέθοδο Αγιουρβέδα, με ποιον τρόπο λειτουργεί καθώς και ποια είναι τα θαυματουργά αποτελέσματα αυτής της εναλλακτικής θεραπείας, που υπόσχεται το πολύτιμο ευ ζην που τόσο έχουμε ανάγκη.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: