ON EASTER WE CELEBRATE LOVE

Η Μεγάλη Εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούρια εποχής για σκέψη και περισυλλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε ψυχολογικό επίπεδο, τα πάθη του Χριστού, συμβολίζουν τα πάθη που περνάει ο κάθε άνθρωπος. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια υπενθύμιση ότι, όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, υπάρχουν πάντα εκείνες οι δύσκολες στιγμές και τα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, ή ακόμη, κάποια δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή και τη ρουτίνα.

Οι γιορτές και συγκεκριμένα το Πάσχα, μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να καταλάβουμε τον εαυτό μας, αλλά και το συνάνθρωπο. Να οραματιστούμε ένα αύριο καλύτερο, πιο ουσιαστικό. Και τι πιο ουσιαστικό από το να προσφέρουμε βοήθεια σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

This slideshow requires JavaScript.

Οι άνθρωποι ανάλογα με τις εμπειρίες τους, το περιβάλλον, τις ανησυχίες τους βοηθάνε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Παρακάτω σας συγκέντρωσα κάποιες από αυτές, σε περίπτωση που επιθυμείτε να βοηθήσετε. Φυσικά, δε χρειάζεται κάποιος να ασχοληθεί μόνο την περίοδο του Πάσχα, αφού αυτοί οι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη όλο το χρόνο.

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Η Κιβωτός του Κόσμου

Γραμμή Ζωής

Παιδικά Χωριά SΟS

Και με το παρακάτω υπέροχο ποίημα σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! Η Μεγάλη Εβδομάδα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη:

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

 • ΚΑΤΑΚΟΠΟΣ από τις ουράνιες περιπέτειες, έπεσα τις πρωινές ώρες να κοιμηθώ. Στο τζάμι, με κοίταζε η παλαιά Σελήνη, φορώντας την προσωπίδα του Ήλιου.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

 • ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ βρήκα το θάρρος και ξεσκέπασα το κηπάκι σαν φέρετρο. Με πήραν κατάμουτρα οι μυρωδιές, λεμόνι, γαρίφαλο. Ύστερα παραμέρισα τα χρόνια, τα φρέσκα πέταλα και να: η μητέρα μου, μ’ ένα μεγάλο άσπρο καπέλο και το παλιό χρυσό ρολόι της κρεμασμένο στο στήθος. Θλιμμένη και προσεκτική. Πρόσεχε κάτι ακριβώς πίσω από μένα. Δεν πρόφτασα να γυρίσω να δω γιατί λιποθύμησα.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

 • ΟΛΟΕΝΑ ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ κι ολοένα οι άνθρωποι ονειρεύονται σα να ’ταν αιώνιοι. Όμως το μέσα μέρος του Ύπνου έχει όλο φαγωθεί και μπορείς τώρα να ξεχωρίσεις καθαρά τι σημαίνει κείνος ο μαύρος όγκος που σαλεύει. Ο λίγες μέρες πριν ακόμη μόλις αναστεναγμός. Και τώρα μαύρος αιώνας.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

 • ΜΕΡΑ ΤΡΕΜΑΜΕΝΗ όμορφη σαν νεκροταφείο με κατεβασιές ψυχρού ουρανού. Γονατιστή Παναγία κι αραχνιασμένη. Τα χωμάτινα πόδια μου άλλοτε. (Πολύ νέος ή και ανόητα όμορφος θα πρέπει να ήμουν) Οι και δύο και τρεις ψυχές που δύανε, γέμιζαν τα τζάμια ηλιοβασίλεμα.
 • ΣΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ. Όμως κι αυτός έπινε το φαρμάκι του γουλιά – γουλιά καθώς του είχε ταχθεί έως ότου ακούστηκε η μεγάλη έκρηξη. Χάθηκαν τα βουνά. Και τότε αλήθεια φάνηκε πίσω από το πελώριο πηγούνι ο κύλικας. Κι αργότερα οι νεκροί μες στους ατμούς, εκτάδην.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 • ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΩ, σωπαίνω. Ίσως να ’μαι σε κατάσταση βοτάνου ακόμη φαρμακευτικού ή φιδιού μιας κρύας Παρασκευής ή μπορεί και ζώου από κείνα τα ιερά με τ’ αυτί το μεγάλο γεμάτο ήχους βαρείς και θόρυβο μεταλλικό από θυμιατήρια.
 • Αντίς για Όνειρο. ΠΕΝΘΙΜΟΣ ΠΡΑΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ μες στο λιβάνι αναθρώσκουν παλαιές Μητέρες ορθές σαν κηροπήγια τυφεκιοφόροι νεοσύλλεκτοι σε ανάπαυση μικρά σκάμματα ορθογώνια, ραντιστήρια, νάρκισσοι.  Σαν να ’μαι, λέει, ο θάνατος ο ίδιος αλλ’ ακόμη νέος αγένειος που μόλις ξεκινά κι ακούει πρώτη φορά μέσα στο θάμβος των κεριών το «δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν».

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

 • ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ αϋπνία μου λίγο, για μια στιγμή, μου χαμογέλασε η θεούλα με τη μωβ κορδέλα που από παιδάκι μου κυκλοφοράει τα μυστικά.
  Ύστερα χάθηκε πλέοντας δεξιά να πάει ν’ αδειάσει τον κουβά με τ’ απορρίματά μου – της ψυχής αποτσίγαρα κι αποποιηματάκια – εκεί που βράζει ακόμη όλο παλιά νεότητα και αγέρωχο το πέλαγος.
 • ΠΑΛΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ της θάλασσας το μαύρο εκείνο σύννεφο που ανεβάζει κάπνες όπως φωνές επάνω από ναυάγιο. Χαμένοι αυτοί που πιάνονται από τ’ Άπιαστα. Όπως εγώ προχθές του Αγίου Γεωργίου ανήμερα που πήγα να παραβγώ μ’ αλόγατα όρθια και θωρακοφόρους και μου χύθηκε όλη, όξω απ’ τη γης, η ερωτοπαθής ψυχή μου.

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: