JAPANDI: ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Το Japandi, είναι μία τάση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τελευταία. Αποτελεί τη σύντηξη των σχεδιασμών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δύο εξαιρετικών και πολύ διαφορετικών πολιτισμών της Ιαπωνίας και της Σκανδιναβίας.

Η απλότητα και η λειτουργικότητα είναι οι σταθεροί πυλώνες του Japandi.

Οι καθαρές και απαλές σκανδιναβικές γραμμές συνδυάζονται με τον εκλεπτυσμένο και κομψό ιαπωνικό σχεδιασμό, δημιουργώντας μια αρμονική αντίθεση που προσθέτει μια μοναδική πινελιά στο σπίτι μας. Οι διαμορφωμένοι χώροι Japandi ξεχωρίζουν για το διαχρονικό μινιμαλισμό, τους τακτοποιημένους και λειτουργικούς χώρους τους, την άνεση και τη ζεστασιά τους με μια προσέγγιση που δεν ακολουθεί τις ιδιοτροπίες των λοιπών τάσεων.

  • Ενδείκνυνται τα σιωπηλά χρώματα που συνδυάζονται με πιο σκούρες αποχρώσεις.
  • Τα απλά έπιπλα χαμηλού προφίλ, με ευθείες ή στρογγυλεμένες γραμμές είναι άκρως ιδανικά για αυτό το στυλ. Τα παραδοσιακά ιαπωνικά αξεσουάρ, χειροποίητα κεραμικά, χάρτινοι λαμπτήρες, μεγάλα χαλιά, μαλακά μαξιλάρια, άνετες κουβέρτες και άνετους καναπέδες θα δημιουργήσουν ένα μοναδικό, γοητευτικό και χαλαρωτικό περιβάλλον.
  • Η επιτυχία βρίσκεται ανάμεσα στα φυσικά, ακατέργαστα υφάσματα και επιφάνειες χωρίς ιδιαίτερα μοτίβα.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην τέλεια δημιουργία άνετων ρυθμίσεων γεμάτων χαρακτήρα σύμφωνα με την ιαπωνική αντίληψη που αγκαλιάζει την wabi-sabi ιδεολογία.

  • Το βαμβάκι, το μαλλί, το σατέν και η γιούτα (jute) σε αποχρώσεις του μπεζ και του καφέ είναι μια αξιόλογη επιλογή ενώ τα φυσικά υλικά, όπως το ξύλο προτιμώνται για τραπέζια, ράφια, καρέκλες, κλπ.
  • Ο σωστός φωτισμός είναι μια άλλη ουσιαστική παράμετρος των εσωτερικών χώρων Japandi. Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα παράθυρα αφήνουν το φυσικό φως να πλημμυρίσει κάθε χώρο καθώς και τα συστήματα φωτισμού νέας τεχνολογίας, που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Πώς να επιλέξετε τα σωστά χρώματα για τους Japandi εσωτερικούς χώρους; Say goodbye στα πολύ φωτεινά χρώματα και επιλέξτε σιωπηλές αποχρώσεις που ταιριάζουν με φυσικά υλικά, όπως προείπαμε. Το μπλε, το πράσινο μέντα, το σμαραγδί, το παστέλ ροζ, το γκρι και το κίτρινο ώχρα είναι εξαιρετικές επιλογές για να δημιουργήσετε μια ζεστή και cosy ατμόσφαιρα.

Πώς να δημιουργήσετε Japandi design στους εξωτερικούς σας χώρους; Το Japandi όπως είπαμε σημαίνει δημιουργία βιώσιμων χώρων. Τα φυτά αποτελούν κάτι περισσότερο από απλή διακόσμηση. Προσθέτουν το άγγιγμα της φύσης σπίτι μας και έχουν πρωταρχικό ρόλο καθώς φέρνουν ενέργεια, θετικότητα και λάμψη στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σας. Ακόμη, μπορείτε να δημιουργήσετε μικρές φυσικές γωνίες με ανθοσυνθέσεις Ikebana (έχουμε άρθρο για αυτό), βότανα ή μπονσάι, μίνι θερμοκήπια και ψηλά φυτά με απλό σχήμα και μεγάλα φύλλα.

IKEBANA: Η ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Το Japandi design ήρθε και δεν έχει σκοπό να φύγει σύντομα, όχι μόνο γιατί θα προσθέσει άλλον αέρα στο σπίτι μας αλλά έχει αυτοσκοπό να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μας και να μας ανοίξει τους ορίζοντες προς νέες διαφορετικές κατευθύνσεις ώστε να δημιουργήσουμε μοναδικούς χώρους χαλάρωσης που βέβαια ξεχωρίζουν για τη διαχρονική γοητεία τους.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: