ΕΝΑ ΛΑΔΑΚΙ ΒΑΛΣΑΜΟ (ΜΕΡΟΣ Β’)

Έχοντας κάνει αναφορά στο προηγούμενο άρθρο στη σημαντική ιστορική αναφορά του βαλσαμόλαδου αλλά και στη θεραπευτική του ιδιότητα πάμε να γνωρίσουμε τώρα με ποιους τρόπους μπορούμε να το παρασκευάσουμε, πώς και που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αλλά και τι προφυλάξεις ενδείκνυται να πάρουμε πριν και μετά την χρήση.

st-johns-wort b cover

Πώς παρασκευάζουμε το βαλσαμόλαδο:

 • Συλλέγουμε φύλλα και τα συνδεδεμένα με τα λουλούδια μέρη που περιέχουν πολύτιμες ουσίες. Αν δεν τα μαζέψετε εσείς αλλά το προμηθευτείτε αποξηραμένο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Να φροντίσετε μόνο, το βότανο να έχει αποξηρανθεί πρόσφατα για να είναι «δυνατές» οι ουσίες του.
 • Τοποθετούμε τα λουλούδια μέσα σε γυάλινα βάζα και προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε αναλογία 1 προς 5.
 • Αφήνουμε τα βάζα σε μέρος που να τα βλέπει ο ήλιος. Κάθε μέρα φροντίζουμε να το ανακινούμε καλά.
 • Σε 40-50 ημέρες έχουμε έτοιμο το βαθυκόκκινο μείγμα με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες. Φιλτράρουμε και διατηρούμε σε σκούρα μπουκάλια και είναι έτοιμο για κάθε χρήση, δεν χαλάει εύκολα και μπορεί να κρατήσει για χρόνια.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήση

Οι θεραπευτικές ιδιότητες και δράσεις του βαλσαμόλαδου είναι πραγματικά αναρίθμητες!

 • Όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αποξηραμένα άνθη για παρασκευή ροφήματος με χαλαρωτικές  ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Εκτός από τη νευραλγία, καταπραΰνει την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους.
 • Εξωτερικά, είναι πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο, με αντιβακτιριακές ιδιότητες. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, κιρσών φλεβών και ελαφρών εγκαυμάτων. Το έλαιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για τα ηλιακά εγκαύματα. Μπορούμε να κάνουμε επαλείψεις απευθείας πάνω στο μέρος που πονά ή να κάνουμε ελαφρές εντριβές ακόμη και να εφαρμόσουμε επιθέματα με διαποτισμένα με το έλαιο. Επίσης, βοηθά στην χρόνια καταρροή, στην γρήγορη ανάρρωση από το βήχα, το κρυολόγημα και τις μολύνσεις του αναπνευστικού καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ιδανικό και για θεραπεία για θρομβώσεις, τον έρπη, για τοπικές φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες αλλά και για κράμπες, ψύξεις και πιασίματα.

Εκτός από τη θεραπευτική του χρήση, χρησιμοποιείται και σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προορίζεται για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων.

st-johns-cover

Παρενέργειες και προφυλάξεις

 • Το βαλσαμόχορτο είναι γενικά ανεκτό, χωρίς πολλές παρενέργειες, όταν τηρούνται οι προτεινόμενες δοσολογίες. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι η ναυτία, πόνοι στην κοιλιά, ανορεξία, διάρροια αλλά και ζάλη, σύγχυση, κόπωση, καταστολή, ξηροστομία, ανησυχία και πονοκέφαλος.
 • Πρέπει ωστόσο, να αποφεύγεται να συνδυάζεται με τη Βαλεριάνα και την πικροδάφνη.
 • Αν τυχόν το βρείτε δίπλα σε αυτοκινητόδρομους αποφύγετε να το συλλέξετε διότι λειτουργεί ως συσσωρευτής βαρέων μετάλλων.
 • Ακόμη, η υπερικίνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία και φωτοδερματίτιδα που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς. Για αυτό δεν πρέπει μετά τη χρήση του να βγαίνετε στον ήλιο και καλύτερα να το χρησιμοποιείτε τις βραδινές ώρες.
 • Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το υπερικό σε καμία μορφή.
 • Τέλος, σε περίπτωση που λαμβάνονται άλλα φάρμακα, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα με την άδεια του γιατρού μας.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: