ΕΝΑ ΛΑΔΑΚΙ ΒΑΛΣΑΜΟ (ΜΕΡΟΣ A’)

Το βαλσαμόλαδο είναι ένα θεραπευτικό λάδι που παρασκευάζεται από το γνωστό φυτό με τις ποικίλες ονομασίες υπερικό ή βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο ή φυτό του Αγίου Ιωάννη. Άλλη γνωστή ονομασία του φυτού κατά την αρχαιότητα ήταν Υπερικόν το διάτρητον, δηλαδή το φυτό που είναι υπεράνω της εικόνας της πραγματικότητας δηλαδή το υπερφυσικό. Υπήρχε η αντίληψη ότι έδιωχνε τα υπερφυσικά όντα όπως δαίμονες, πνεύματα κτλ.

st-johns-cover

Το διάτρητο οφείλεται στις πολλές κηλίδες στα φύλλα του, που το κάνει να μοιάζει τρύπιο.Το φυτό είναι ποώδες ή θαμνώδες, πολυετές, με ύψος περίπου ένα μέτρο και μικρά, στενόμακρα φύλλα. Τα άνθη με το έντονο κίτρινο χρώμα βγαίνουν από τα μέσα Ιουνίου και συναντάται διάσπαρτο σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του και η ουσία αυτή έχει αντισηπτική δράση κατά των ιών και των βακτηρίων και βοηθά έτσι την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Έτσι το εν λόγω βότανο με την διαδικασία της εκχύλισης σε ελαιόλαδο παράγει το «βάλσαμο», ένα παχύρευστο λάδι με βαθύ κόκκινο χρώμα για χίλιες δύο χρήσεις.

wort

  • Ιστορικά, έχει βαθιά αναγνώριση από την αρχαιότητα εδώ και 2500 χρόνια για την θεραπευτική του δράση μιας και χρησιμοποιούνταν ευρέως σαν επουλωτικό και αιμοστατικό στις πληγές, που προκαλούνταν από σπαθιά. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία σπαθόχορτο. Αναφέρεται ακόμη, από τον Πλίνιο και τον Διοσκουρίδη, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο κατά των δαγκωμάτων των φιδιών και για την ανακούφιση από τα εγκαύματα.
  • Ακόμη, οι πολύτιμες ιδιότητές του ήταν γνωστές στους Πέρσες και τους Άραβες ενώ οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες του απέδιδαν και άλλες ιδιότητες εκτός από τις θεραπευτικές καθώς πίστευαν ότι προστάτευε και από τα μάγια.
  • Όσον αφορά τους πρώτους χριστιανούς, το ονόμαζαν φυτό του Αγίου Ιωάννη, προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, αφού πίστευαν ότι η έκκριση του ελαίου του γινόταν 29 Αυγούστου, την ημέρα του αποκεφαλισμού του Αγίου, και έτσι συμβόλιζε το αίμα του.

st-johns-wort

Βέβαια, μια άλλη παράδοση λέει ότι το όνομα του το πήρε από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, που το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων.

  • Από την άλλη μεριά, οι Δρυίδες, το θεωρούσαν τόσο ευλογημένο φυτό, που πίστευαν ότι αρκούσε και μόνο το άρωμά του για να διώξει τα κακά πνεύματα. Τέλος, ο Ιπποκράτης το σύστηνε για τις νευρικές ανησυχίες λόγω της ηρεμιστικής και αναλγητικής του δράσης και μάλιστα τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρύτατα στις ΗΠΑ σαν αντικαταθλιπτικό ως εναλλακτικό του Prozac.
  • Οι πρώτες αποτελεσματικές και ευρέως διαδεδομένες φαρμακευτικές χρήσεις του στην Ευρώπη, μετά το 16ο αιώνα, περιλαμβάνουν το έλαιο του ως επουλωτικό των πληγών και των οιδημάτων.
  • Ήταν τόσο ευεργετική η δράση του, που όχι μόνο το χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί για τον καθαρισμό των τραυμάτων, αλλά και συμπεριλαμβανόταν στην πρώτη επίσημη Φαρμακοποιία του Λονδίνου με το όνομα Oleum Hyperici.

st-johns-wort b

Ο τρόπος παρασκευής του βαλσαμόλαδου είναι πολύ εύκολος και η χρήση του συνιστάται μέχρι και σήμερα για όλες τις θεραπευτικές του δράσεις.

Μείνετε συντονισμένοι διότι ακολουθεί επόμενο άρθρο με τρόπους παρασκευής, χρήσης αλλά και τυχόν προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε βαλσαμο-θεραπεία.

Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: