IKEBANA: Η ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Εσείς ακόμη να μυηθείτε στην τέχνη του Ikebana; Και επειδή ήδη θα αναρωτιέστε, όχι δεν πρόκειται για μια νέα θεραπευτική μέθοδο διαλογισμού, κάθε άλλο θα λέγαμε διότι η εν λόγω τέχνη έχει μακραίωνη ιαπωνική ιστορική παρουσία.

ikebana-flowers-roses

Τι είναι όμως το Ikebana;

Το Ikebana είναι η ιαπωνική παράδοση της ανθοδετικής τέχνης και χρονολογείται από αρχαίες βουδιστικές τελετές προσφοράς λουλουδιών. Ουσιαστικά, βασίζεται στην ιδέα ότι η διαδικασία συνεργασίας με τη φύση, για να δημιουργήσετε κάτι όμορφο, μπορεί να έχει διαλογιστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Αντί δηλαδή να τοποθετήσουμε απλώς μερικά λουλούδια σε ένα βάζο, με την μέθοδο Ikebana τακτοποιούμε προσεκτικά και ευλαβικά λουλούδια, στελέχη, κλαδιά, φύλλα, βρύα και γρασίδι σε μια σύνθεση που τονίζει την ομορφιά τους και παράλληλα στοχεύει στο να αναδείξει τις εσωτερικές ιδιότητες των λουλουδιών και των άλλων ζωντανών υλικών ώστε να εκφράσει το συναίσθημα.

Σαφώς η διαδικασία που ακολουθείται, αποτελεί μια παραδοσιακή ιεροτελεστία όπου διακατέχεται από την απόλυτη σιωπή, έτσι ώστε να εστιάζουμε όλη μας την προσοχή στην αρμονία της φύσης.

Ιστορικά, το χόμπι της προβολής φυτών και της εκτίμησης των λουλουδιών κατά τη διάρκεια των 4 εποχών, καθιερώθηκε στην Ιαπωνία από την αρχή μέσω της αριστοκρατίας. Στην πραγματικότητα, οι Ιάπωνες Shinto ιερείς, που αποτελούν την ιθαγενή θρησκεία της Ιαπωνίας, πρόσφεραν αειθαλή κλαδιά στα πνεύματα για αιώνες προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να συλλάβουν τη φυσική τους ομορφιά. Στη συνέχεια, όταν ο βουδισμός γεννήθηκε γύρω στον 6ο αιώνα, οι βουδιστές μοναχοί εξέλιξαν αυτές τις προσφορές των Shinto σε όμορφες ρυθμίσεις και έτσι γεννήθηκε η τέχνη του Ιkebana. Έως και σήμερα η τέχνη αποτελεί διδακτέο μάθημα και στα σχολεία.

Επομένως, αν έχετε ποτέ ασχοληθεί με την τέχνη της ανθοκομίας ή έχετε απλά τοποθετήσει λουλούδια σε βάζο, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η Ikebana έχει τέτοια ύψιστη σημασία. Η παρατήρηση των λουλουδιών, θαυμάζοντας το σχήμα, τη μορφή και το χρώμα τους, αποτελούν μια τέχνη που αποκαθιστά την αίσθηση της εσωτερικής αρμονίας. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα είδος υπέροχου συνδυασμού θεραπείας και διαλογισμού και έτσι ο καθένας μπορεί να κάνει Ιkebana. Με εμπιστοσύνη στη διαίσθησή σας και όρεξη για δημιουργία μπορεί σίγουρα να πετύχει. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος γιατί πολύ απλά είναι η έκφραση σας.

Οι πρακτικές τις Ikebana είναι απλές:

  • Όσο το λιγότερο τόσο καλύτερο: απλή και καθαρή δομή, δηλαδή, μινιμαλισμό.
  • Ασύμμετρη ισορροπία: Είναι σύνηθες τα ψηλά κλαδιά στην σύνθεση να ισορροπούνται ασφαλώς στην τεχνική.
  • Δείτε το σαν κάτι περισσότερο από απλή διακόσμηση: Η τέχνη της δημιουργίας μιας ρύθμισης οδηγεί σε αυτογνωσία και ευτυχία!
  • In and Yo: Γιν και Γιανγκ οι αντίθετοι που αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Ephemerality: Το Ikebana στοχεύει να συλλάβει τη φευγαλέα ομορφιά των πραγμάτων. Επίσης πολλές συνθέσεις διαθέτουν το μπουμπούκι που αντιπροσωπεύει την υπόσχεση της ελπίδας.
  • Space: Ο κενός χώρος είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού στο σύνολο του.

ikebana-pink-flowers

Τα εργαλεία που απαιτούνται για το Ikebana είναι οικεία όπως: το ψαλίδι για περικοπή στελεχών, δοχεία διαφορετικών σχημάτων και κάτι που ονομάζεται kenzan που είναι ένα είδος βαριάς ώθησης μολύβδου για να στερεώσετε τους μίσχους. Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά, σας προτείνουμε ωραίο ψηλό κυλινδρικό βάζο. Λόγω της απλότητας τους, το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε μια σύνθεση ikebana είναι ένας καθαρός χώρος που δεν είναι πολύ γεμάτος.

Καλή επιτυχία λοιπόν και Happy Ikebana!
Για το E for Eirini,
Ιωάννα

Γράφει η Ιωάννα Πολυχρονοπούλου

%d bloggers like this: