ΔΕΛΦΟΙ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Οι Δελφοί ήταν μία αρχαία ελληνική πόλη, στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

This slideshow requires JavaScript.

Ο ομφαλός της γης, το πιο ονομαστό μαντείο της αρχαιότητας, αλλά και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής της UNESCO από το 1972, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον τόπο των θεών.

Tο Μαντείο των Δελφών ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Στην περιοχή των Δελφών υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας και φύλακάς του είχε τοποθετηθεί ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας έστειλε δύο αετούς σε αντίθετες κατευθύνσεις προκειμένου να υποδείξουν τον «ομφαλό της γης». Παράλληλα, ο θεός Απόλλωνας, αφού μεταμορφώθηκε σε δελφίνι και σκότωσε τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα που φυλούσε το ιερό της θεότητας Γαίας, ίδρυσε στους Δελφούς το δικό του ιερό. Έκτοτε, χιλιάδες χρησμοί έχουν βγει από το Μαντείο, ενώ μέχρι και σήμερα νιώθουμε την ηρεμία αλλά και τη σχεδόν «θεϊκή» δόνηση του τόπου.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Ναός του Απόλλωνα, το σημαντικότερο μνημείο του ιερού του Απόλλωνα στους Δελφούς, βρισκόταν σε περίοπτη θέση μέσα στο τέμενος. Στο ναό στεγάζονταν τα αγάλματα και τα αφιερώματα προς το θεό, αλλά εδώ γίνονταν και οι ιεροτελεστίες που είχαν σχέση με τη λατρεία, η σπουδαιότερη από τις οποίες ήταν η διαδικασία της μαντείας.

Τη συνέχεια θα τη βρείτε ΕΔΩ!

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: