ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε: Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, όπου βασική της λειτουργία είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται στις ελεύθερες ρίζες και σε χιλιάδες χημικές ουσίες. Το ανθρώπινο σώμα παράγει τις ελεύθερες ρίζες στη διαδικασία των κυτταρικών αντιδράσεων. Το ήπαρ, για παράδειγμα, παράγει και χρησιμοποιεί τις ελεύθερες ρίζες στις φάσεις της αποτοξίνωσης καθώς επίσης τα λευκά αιμοσφαίρια μέσω των ριζών, καταστρέφουν τα βακτήρια/ιούς και οδηγούν στην αποβολή των κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβες.

This slideshow requires JavaScript.

Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη στις ελεύθερες ρίζες, το σώμα διαθέτει ένα αμυντικό σύστημα αντιοξειδωτικών. Το αμυντικό αυτό σύστημα αυτό συμπεριλαμβάνει τη βιταμίνη Ε όπου το βοηθάει να παραμείνει ισχυρό ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.

  • Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει την βιταμίνη Κ.
  • Βοηθάει στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή της πήξης του αίματος μέσα τους.
  • Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.

This slideshow requires JavaScript.

Πηγές βιταμίνης Ε στις τροφές

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται εν αφθονία στις παρακάτω τροφές:

  • Φυτικά έλαια (όπως από φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας)
  • Καρποί με κέλυφος (όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ)
  • Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι)
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο)
  • Εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε δημητριακά και χυμοί φρούτων. Ενισχυμένο είναι ένα προϊόν όταν σε αυτό έχει προστεθεί τεχνητά κάποια ουσία, όπως βιταμίνες.

Προσοχή: Η κατανάλωση της βιταμίνης Ε δεν είναι επικίνδυνη. Σε μορφή συμπληρώματος, όμως, οι υψηλές δόσεις της βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αιμορραγία και σοβαρή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: