ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ LUXURY BRANDS: ΦΟΥΣΚΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ;

Ας μιλήσουμε λίγο για τις μετοχές των αγαπημένων luxury οίκων μόδας.

Είναι γεγονός ότι ο Covid-19 έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον σε αυτούς που έχουν να κάνουν με την πολυτέλεια. Αρκετές είναι οι εταιρείες ρουχισμού, υπόδησης και κοσμημάτων, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τα κόστη τους αλλά δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει η ίδια ανησυχία στους κύκλους των επενδυτών.

cartier

Οι μετοχές των οίκων LVMH, Hermès και Kering έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους δύο μήνες, οδηγώντας τους σε συγκρίσεις με τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζει να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, και η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση του ιού (δε θεωρώ βέβαια ότι έφυγε ποτέ από τον κίνδυνο), οι επενδυτές συνεχίζουν επιλέγουν μετοχές πολυτελών αγαθών, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα ανοδικά ρεκόρ.

  • Ο ιδιοκτήτης της Cartier, όπου η εταιρεία του είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, ανακοίνωσε υψηλές πωλήσεις για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, γεγονός που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του παρά τα συνεχιζόμενα lockdowns και την παύση των ταξιδιών.
  • Ο γαλλικός όμιλος LVMH, ο οποίος έχει μεγάλο μερίδιο στο δείκτη Stoxx Europe 600 ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία. Ο συγκεκριμένος όμιλος, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα το αμερικανικό κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co., χαρακτηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας και θα συνεχίσει να επωφελείται από μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές τάσεις όπως η εμφάνιση της κινεζικής μεσαίας τάξης, η οποία έχει προτίμηση σε μεσαίας τάξης brands, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων.

This slideshow requires JavaScript.

Παρόλα αυτά, αρκετοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για το λόγο ότι οι περιορισμοί του Covid-19 θα συνεχίσουν να βλάπτουν τον τομέα και φέτος, και η επιστροφή στο φυσιολογικό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πελάτες θα επικεντρωθούν στα ταξίδια και στο φαγητό με φίλους έξω και όχι στην αγορά μίας πολυτελούς τσάντας.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι οι εταιρείες πολυτελείας θα έχουν 18% αύξηση των πωλήσεων, κατά μέσο όρο, φέτος, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε 95% ανάκαμψη των κερδών, παρά την ήπια αρχή για το έτος λόγω του ιού, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το Σεληνιακό Νέο Έτος της Κίνας τον επόμενο μήνα.

Ο καιρός πάντως, σίγουρα θα δείξει πως θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τα luxury brands στα χρόνια του Κορονοϊού.

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: