ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ;

Κάθε Απρίλιο, οι διακοπές κυκλοφορίας στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Σουηδίας είναι συχνές καθώς εκατοντάδες τάρανδοι που επιβλέπονται από ντόπιους βοσκούς Sami, διασχίζουν την άσφαλτο ξεκινώντας το ταξίδι τους δυτικά προς τα βουνά μετά από ένα χειμώνα στο φαράγγι κοντά στην πόλη Umeå.

Reindeer3

Ο κύριος αυτοκινητόδρομος της Σουηδίας είναι πολυσύχναστος και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε διασταυρώσεις, ειδικά εάν οι αρχές δεν φτάσουν εγκαίρως για να κλείσουν τον δρόμο. Μερικές φορές οι οδηγοί προσπαθούν να προσπεράσουν τα κοπάδια ταράνδων και τρομάζουν τα ζώα τα οποία προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς οι Sami μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο.

Πρόσφατα οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν 12 οδογέφυρες ταράνδων για να βοηθήσουν τις μετακινήσεις αυτές και να επιτρέψουν στα κοπάδια ταράνδων να φτάσουν πιο εύκολα και με ασφάλεια στα πεδία βοσκής. Οι αρχές ελπίζουν πως με το έργο αυτό οι διασταυρώσεις θα επιτρέψουν στους κτηνοτρόφους να βρίσκουν νέα εδάφη βοσκής και να ανακουφίσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όμως ελπίζουν πως οι γέφυρες θα είναι χρήσιμες και για άλλα ζώα όπως λύγκες και άλκες που θα μπορούν να μετακινούνται στο φυσικό τοπίο χωρίς να βρίσκονται στο δρόμο.

This slideshow requires JavaScript.

Χιλιάδες τάρανδοι θα έχουν σύντομα ασφαλές πέρασμα στα βοσκοτόπια που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος στην πρώτη ανακαίνιση πάνω από τον αυτοκινητόδρομο Ε4 βόρεια της πόλης Umeå, ανέφερε το επιστημονικό ραδιόφωνο της Σουηδίας. «Τα ζώα που θα ωφεληθούν πραγματικά από αυτό το σύστημα είναι μεγάλα θηλαστικά», λέει ο Per Sandström, οικολόγος τοπίου του Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών Σουηδίας, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βοηθώντας στη δημιουργία οικολογικών διαδρόμων στη Μοντάνα για τις γκρίζες αρκούδες.

Τι πιο όμορφα νέα, ειδικά για όλους εμάς που μένουμε στη Σουηδία!

Σας Φιλώ!
Ειρήνη

%d bloggers like this: