ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ;

Πόσο ιδανικό θα ήταν ένα μπάνιο, και γενικά ένα σπίτι χωρίς πλαστικά!! Γίνεται όμως κάτι τέτοιο ή νομίζετε ότι οι φωτογραφίες που βλέπουμε στα περιοδικά και στα social media αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα;

bathroom-no-plastic8

Καλώς ή κακώς, ένα σπίτι και συγκεκριμένα ένα μπάνιο χωρίς πλαστικά είναι προς το παρόν αδύνατον να υπάρξει. Και αυτό όχι γιατί δεν είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τις συνήθειες μας αλλά διότι η αγορά δεν είναι ακόμα έτοιμη να μας εξυπηρετήσει.
• Δε γίνεται να μην αγοράζουμε για παράδειγμα απορρυπαντικά ρούχων, μπορούμε όμως να επιλέξουμε απορρυπαντικά όπου η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη. Αυτό ίσως απαιτεί λίγη περισσότερη προσπάθεια για την αναζήτηση προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά αξίζει τον κόπο.
• Δε μπορούμε χωρίς σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια. Μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε το υγρό σαμπουάν μας με σαμπουάν σε μπάρα. Να χρησιμοποιήσουμε σαπούνι σε μπάρα αντί για αφρόλουτρο ή υγρά σαπούνια.

IMG_6469
• Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πλαστική μας οδοντόβουρτσα με μπαμπού από βιοδιασπώμενες τρίχες ή τουλάχιστον να επιλέξουμε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα όπου θα αλλάζουμε μόνο την κεφαλή.  Οι οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα έρχονται επίσης σε πλαστική συσκευασία, αλλά μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με δισκία οδοντόκρεμας ή σκόνες που είναι περισσότερο βιώσιμες.
• Όσον αφορά το πλαστικό μίας χρήσης, οι μπατονέτες είναι ένα από τα χειρότερα απορρίμματα, καθώς καταλήγουν σε συστήματα αποχέτευσης και στη θάλασσα. Ευτυχώς, υπάρχουν βιοδιασπώμενες εναλλακτικές λύσεις, όπως μπατονέτες από μπαμπού!

IMG_6470
• Χαρτί υγείας: Καραντίνα έχουμε; Capital controls έχουμε; Ένα είναι το σίγουρο.. ότι τα χαρτιά υγείας εξαφανίζονται από τα super markets. Πλέον μπορούμε να βρούμε χαρτί υγείας από ανακυκλωμένο χαρτί (ή βιοδιασπώμενο) στα καταστήματα, ωστόσο τις περισσότερες φορές συσκευάζεται σε πλαστικό μίας χρήσης. Υπάρχουν ωστόσο εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι μια διαδικτυακή έρευνα.

IMG_6468

Υπάρχουν εταιρείες σαν τη WE DO η οποία ξεχωρίζει για τον τρόπο που είναι δομημένη. Χρησιμοποιεί προϊόντα τα οποία είναι όλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά και έχουν σχεδιαστεί για ανακύκλωση:

• Τα μπουκάλια κατασκευάζονται με 75% ανακυκλωμένο πλαστικό
• Τα σωληνάρια κατασκευάζονται με 50% ανακυκλωμένο πλαστικό
• Οι φιάλες των σπρέι από 94% ανακυκλωμένο πλαστικό

bathroom-no-plastic

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS

• Δε χρειάζεται να πετάξετε όλα τα υπάρχοντα προϊόντα σας, καθώς αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τον σκοπό σας. Αντ’ αυτού, αρχίστε να αντικαθιστάτε τα απαραίτητα προϊόντα μπάνιου ένα προς ένα καθώς τελειώνουν. Δημιουργήστε μια λίστα με όλα τα πλαστικά είδη στο μπάνιο και δώστε στον εαυτό σας χρόνο να ερευνήσετε τις εναλλακτικές λύσεις.

• Να έχετε επίσης έναν κάδο ανακύκλωσης στο μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ξεχνάτε να ανακυκλώνετε τα μπουκάλια, τα σωληνάρια και τα βαζάκια σας όταν δεν περιέχουν πια άλλο προϊόν.

Ανακαλύψτε τη γκάμα καθαρών, ηθικών προϊόντων της We DO με συσκευασίες σχεδιασμένες για ανακύκλωση και μάθετε περισσότερα για την ιστορία της εταιρείας.

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: