ZERO STRAY PAWJECT: ΣΤΟ (20)21 ΟΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

Η Αίγινα φιλοδοξεί να γίνει το 2021 η πρώτη κοινότητα στην Ελλάδα με μηδέν αδέσποτους σκύλους και ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να κατακτήσει τον στόχο της.

Ο Θοδωρή Μουμτζίδης και η Σίλια Σίλλερ Μουμτζίδου είναι διακεκριμένοι οικονομολόγοι στη Νέα Υόρκη, ανώτατα στελέχη κορυφαίων εταιρειών. Την ίδια στιγμή, ασχολούνται με το Zero Stray Pawject, μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα. Πώς; Αντιμετωπίζοντάς το ως ένα επιχειρηματικό και οικονομικό πρόβλημα.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Θοδωρής και η Σίλια το 2014 ήρθαν αντιμέτωποι με τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, που ζούσαν στο καταφύγιο από όπου πήγαν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο σκυλάκι. Αποφάσισαν αρχικά να βοηθήσουν οικονομικά με ένα νέο καταφύγιο, ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος των αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλο που όσο και να προσπαθεί η φιλοζωική κοινότητα, και όσα καταφύγια και αν υπάρχουν, δεν πρόκειται ποτέ να απορροφήσουν τον τεράστιο αριθμό τους ούτε να βρεθούν αρκετές οικογένειες να τα υιοθετήσουν.

Αυτή ήταν η αφορμή για το ζευγάρι προκείμενου να ρίξουν πλώρη για το Zero Stray Pawject. Ένα πρότζεκτ με στόχο να σχεδιάσει ένα μοντέλο που στα χέρια του κάθε Δήμου, και με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και της κάθε τοπικής κοινωνίας, να περιοριστούν δραστικά οι εγκαταλείψεις. 

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το κάθε αδέσποτο στο δρόμο είχε κάποτε οικογένεια που το εγκατέλειψε. Ή αν δεν εγκατέλειψαν το συγκεκριμένο αδέσποτο, εγκατέλειψαν κάποιον πρόγονό του. Η σωστή μάχη που πρέπει να δώσουμε λοιπόν είναι στην περίοδο ΠΡΙΝ δημιουργηθεί το αδέσποτο: η μάχη ενάντια στην εγκατάλειψη. Για να κερδηθεί η μάχη, έπρεπε να βρούμε τρόπο να δώσουμε φωνή στο κάθε αδέσποτο ώστε να μπορεί να μας πει ποιος το εγκατέλειψε και να εφαρμόζονται οι αυστηρές συνέπειες του νομού σε όποιον άφησε τον σκύλο του. Ευτυχώς τρόπος υπήρχε: το μικροτσίπ που υποχρεωτικά από το νόμο πρέπει να έχει ο κάθε σκύλος. Τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα του, από κτηνίατρο, και εκπέμπει έναν μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Με απλά λόγια το μικροτσίπ απο-ανωνυμοποιεί τον σκύλο. Του δίνει φωνή, να μας πει ποιος το εγκατέλειψε» εξηγούν ο Θοδωρής και η Σίλια.

stray4

Η αρχή του Zero Stray Pawject έγινε στην Αίγινα, η οποία έχει επίσης μια πολύ δυναμική φιλοζωική κοινότητα, με δύο καταφύγια σκύλων, αλλά και πολλούς απλούς πολίτες που ασχολούνται ενεργά. Οι εγκαταλείψεις στο νησί οφείλονται τόσο από Αιγινήτες όσο και από επισκέπτες που αφήνουν τα σκυλιά τους πριν επιστρέψουν στον Πειραιά. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η δράση του λιμενικού το οποίο έχει εφοδιαστεί με ανιχνευτές μικροτσίπ, και ελέγχει τα σκυλιά όσων επισκέπτονται την Αίγινα. Σε συνεργασία μάλιστα με την αστυνομία και τη δασονομία, ξεκίνησαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά από την Αίγινα έλεγχοι με ανιχνευτές μικροτσίπ που με τα πρόστιμα βοήθησαν στη συμμόρφωση πολλών πολιτών με τον νόμο. Έτσι ο δήμος Αίγινας φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος ελληνικός δήμος χωρίς αδέσποτα σκυλιά. 

strays5

«Στην Αίγινα έχουμε ξεπεράσει τα 1.000 δεσποζόμενα σκυλιά με μικροτσίπ. Έχουμε δημιουργήσει μητρώο σκύλων στον Δήμο που περιέχει πληροφορίες για κάθε σκύλο. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ποια σκυλιά είναι αστείρωτα και γιατί. Αυτό επιτρέπει στοχευμένες δράσεις, π.χ., αποστολή SMS με προσφορές για επιδοτούμενες στειρώσεις σε όσους δήλωσαν ότι ο λόγος της μη στείρωσης είναι το κόστος της επέμβασης. Οι σκύλοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων, έχουν κονκάρδα στο περιλαίμιό τους με τον αριθμό τους. Ο Δήμος όρισε υπεύθυνο άτομο, την κ. Σοφία Χατζίνα, η οποία και είναι η κινητήρια δύναμη του προγράμματος και η συνεργασία της κοινωνίας στην Αίγινα είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ!

Στο 21 όλοι κερδίζουν!

Σας Φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: