5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Νομίζω ότι είμαι της γενιάς του “φάε όλο σου το φαγητό, άλλα παιδάκια δεν έχουν”. Μεγαλώνοντας όμως, συνειδητοποίησα ότι αυτή η έκφραση κρύβει κάτι πιο σκληρό από έναν “απλό” συναισθηματικό εκβιασμό για να φάω το φαγητό μου.

This slideshow requires JavaScript.

Είμαστε τόσο “προνομιούχοι” που μπορούμε να πετάμε στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνους τροφής. 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας Ευρωπαίος σπαταλάει κάθε χρόνο 179 κιλά τροφής, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού (στοιχεία WWF). Η σπατάλη τροφίμων εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο εντοπίζεται και στην Ελλάδα, καθώς μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

  • Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής σαγηνεύεται από αψεγάδιαστα φρούτα και λαχανικά και απορρίπτει όσα δεν καλύπτουν τα κριτήρια σχήματος, απόχρωσης ή διαστάσεων. Ως εκ τούτου, φρούτα και λαχανικά άριστης διατροφικής αξίας δε βρίσκουν ποτέ το δρόμο τους προς το οικογενειακό τραπέζι, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα και να πετάγονται.
  • Άλλο παράδειγμα αποτελεί η απόσυρση από τα ράφια προϊόντων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης, παρότι είναι απολύτως ασφαλή να καταναλωθούν. Αυτά είναι μερικά μόνο, παραδείγματα καταναλωτικών πρακτικών, που οδηγούν στη σπατάλη τροφίμων.

This slideshow requires JavaScript.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

  1. Προτού επισκεφτείτε το τοπικό σας super market ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ! Μία λίστα με τα προϊόντα που χρειάζεστε, θα σας βοηθήσει να μην αγοράσετε περιττά πράγματα καθώς επίσης να κάνετε οικονομία. Για μένα ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή να μπω σε super market χωρίς να χαζεύω τα εκάστοτε νέα προϊόντα. Νομίζω όμως ότι σε αυτό βελτιώνομαι σιγά-σιγά.
  2. Εκτός από την παραπάνω φράση που μας έλεγαν οι γονείς μας, σίγουρα θα τους βλέπατε να γεμίζουν το ψυγείο χωρίς αύριο. Για να πω βέβαια την αλήθεια, η διαχείριση που κάνανε ήταν καταπληκτική και πολύ σπάνια πέταγαν στα σκουπίδια προϊόντα, φρούτα ή λαχανικά. Δε ξέρω αν αυτά που καταναλώνουμε τώρα λήγουν γρηγορότερα, το σίγουρο είναι ότι αν γέμιζα το ψυγείο μου σαν τους γονείς μου, θα χάλαγαν τα μισά. Άρα τι κάνω; Αγοράζω τρόφιμα που πραγματικά χρειάζομαι και πρόκειται να καταναλώσω σε έναν χ χρόνο.
  3. Σε συνάρτηση με το προηγούμενο βήμα, προσπαθώ όσο μπορώ να οργανώνω το μενού της εβδομάδας εκ των προτέρων. Επίσης φροντίζω να ζυγίζω τι μαγειρεύω – εντάξει και για λόγους διατροφής. Για παράδειγμα, δε χρειάζεται να φτιάξετε ένα κιλό φακές.. εκτός αν είστε σίγουροι ότι θα τις τρώτε κάθε μέρα! LOL!
  4. Η κατάψυξη βοηθάει να διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαγητό σας. Θεωρητικά, το φαγητό μπορεί να μείνει στην κατάψυξη σας για πάντα.  Ωστόσο, η ποιότητα του αρχίζει να αλλοιώνεται μετά τους πρώτους μήνες.
  5. Κάτι άλλο που ακούγεται lately είναι η κομποστοποίηση. Αυτή λοιπόν είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης.

Το ξέρετε ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν στο σπίτι;

This slideshow requires JavaScript.

Όπως καταλαβαίνετε κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούριο και θα το μοιράζομαι μαζί σας! So stay tuned!

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: