ΠΛΑΣΤΙΚΟ: ΑΥΤΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και κάποια άρθρα που διάβασα, με θέμα το πλαστικό και πως αυτό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αποφάσισα να ελέγξω τι ακριβώς ανακυκλώνω εδώ και πολύ καιρό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα για πολλά πράγματα όπως για παράδειγμα ότι τα πλαστικά με το σήμα PET, τα οποία απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν πάνω από μια φορά (πόσες φορές δεν είχατε πάρει στο γυμναστήριο μπουκαλάκι με νερό που το γεμίζατε και το ξαναγεμίζατε;).

Είναι απίστευτο πως μεγαλώνουμε με άγνοια και αγοράζουμε προϊόντα που είναι εν δυνάμει δολοφόνοι της υγείας μας αλλά και του περιβάλλοντός μας. Παρακάτω θα βρείτε κάποια σήματα που υπάρχουν πίσω από τις πλαστικές συσκευασίες (αν υπάρχουν).

Plastic recycling symbols

 • Τύπος 1: PET/PETE Τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο – Μην το επαναχρησιμοποιείτε

Συνήθως βρίσκετε σε μπουκάλια για νερό, χυμούς, σάλτσες σαλάτας, φυτικά έλαια και για στοματικό διάλυμα. Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο είναι ελαφρύ, καθαρό και λείο. Κατασκευάζεται με σκοπό για μία μόνο χρήση. Αν και δεν περιέχει δισφαινόλη-Α, ή φθαλικές ενώσεις, περιέχει αντιμόνιο, μια καρκινογόνα ουσία για τον άνθρωπο. Επίσης, επιβλαβή βακτήρια μπορεί να “γαντζωθούν” και να αναπτυχθούν επάνω σε αυτό, καθώς το χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά. Τα δοχεία από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο έχουν το σύμβολο “PET” πάνω τους.

 • Τύπος 2: HDPE Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας – Ασφαλές

Χρησιμοποιείται συνήθως για φιάλες γάλακτος και πόσιμου νερού. Το HDPE έχει την φύση του υλικού που είναι ισχυρότερο, πιο σκληρό και αδιαφανές και πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι ασφαλές για τρόφιμα, ωστόσο συνιστάται και αυτό για μία μόνο χρήση, διότι απελευθερώνει τριοξείδιο του αντιμονίου, το οποίο αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

 • Τύπος 3: Πολυβινυλοχλωρίδιο – Επικίνδυνο (περιέχει φθαλικές ενώσεις) (V ή PVC)

Αυτό το είδος του πλαστικού είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Συναντάται στις πλαστικές μεμβράνες περιτυλίγματος κουζίνας και σε μπουκάλια. Η αντίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ του PVC με τα τρόφιμα, δυνητικά μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη για τα νεφρά και το ήπαρ.

 • Τύπος 4: Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας – Ασφαλές

Θα το βρείτε συνήθως σε συσκευασίες για κατεψυγμένα τρόφιμα σε μπουκάλια που συμπιέζονται επειδή είναι εύκαμπτο και ανθεκτικό σε διαλύτες. Δεν περιέχει καμία από τις γνωστές επιβλαβείς χημικές ουσίες. Τα πλαστικά δοχεία πολυαιθυλενίου χαμηλής πυκνότητας έχουν το σύμβολο “LDPE” επάνω τους.

This slideshow requires JavaScript.

 • Τύπος 5: PP Πολυπροπυλένιο – Ασφαλές

Τα δοχεία πολυπροπυλενίου δεν εκλύουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τρόφιμα ή τα υγρά που αποθηκεύονται μέσα σε αυτά. Αυτά τα πλαστικά θα τα βρείτε συνήθως σε συσκευασίες για γιαούρτι, για φάρμακα και για κέτσαπ κλπ. Είναι εύκαμπτο, σκληρό, ημιδιαφανές και έχει υψηλή αντοχή σε διαλύτες. Τα δοχεία πολυπροπυλενίου έχουν το σύμβολο “PP” επάνω τους.

 • Τύπος 6: Πολυστυρένιο – Επικίνδυνο

Το πολυστυρένιο (polysterene) είναι το Styrofoam, το οποίο είναι πασίγνωστο για την δυσκολία στο να ανακυκλωθεί και, ως εκ τούτου, είναι κακό για το περιβάλλον. Αυτό το είδος πλαστικού δημιουργεί επίσης κίνδυνο για την υγεία, απορροφώντας δυνητικά τοξικά χημικά, ειδικά όταν θερμαίνεται. Το πολυστυρένιο βρίσκεται στις πλαστικές θήκες για τα CD, στις καρτέλες για τα αυγά, στους δίσκους για το κρέας, στα πιάτα και ποτήρια μιας χρήσης κ.α.

 • Τύπος 7: Y / OTHER Πολυανθρακικό – Επικίνδυνο

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα πλαστικά δοχεία με αυτή την ουσία, διότι ενδέχεται να περιέχουν δισφαινόλη-Α, η οποία εκλύεται σταδιακά στα περιεχόμενά τους. Αυτά τα πλαστικά έχουν συχνά το σύμβολο “Υ”, ή και την αναγραφή “Other” επάνω τους. Θα τα βρείτε σε μεγάλα μπουκάλια για νερό ψυγείου, σε σκληρά, επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια για νερό και πλαστικές κούπες καφέ. Συναντώνται σε 4 τύπους: SAN (styrene acrylonitrile), ABS (acrylonitrile butadiene styrene), PC ( polycarbonate), Νάιλον

ΑΡΑ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 2, 4, 5 ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ

recycle
Πηγή: Καθημερινή 

Πόσο καιρό αντέχουν τα πλαστικά μπουκάλια;

 Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πόσο βλαβερό είναι το PVC, το οποίο εξάλλου έχει απαγορευθεί στην Ελλάδα – όσον αφορά τη χρήση του σε φιάλες νερού. Τα πλαστικά μπουκάλια των εμφιαλωμένων νερών ή αναψυκτικών που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο είναι κατασκευασμένα από PET – θεωρούνται καλύτερη επιλογή. Bέβαια, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι και σε αυτά μεταναστεύουν ουσίες από τη συσκευασία στο περιεχόμενο. Επαναλαμβανόμενο πλύσιμο του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού, με αποτέλεσμα χημικές ουσίες να διαρρεύσουν στο νερό ή στο αναψυκτικό το οποίο θα πιούμε. Συνεπώς, τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και γενικά όλες οι πλαστικές συσκευασίες, είναι ασφαλείς για μία μόνο χρήση. Αν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε περισσότερο από μία φορά, μη ξεπεράσερε τη μία βδομάδα, με την προϋπόθεση, ότι δεν θα τα αφήσετε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία.

Σημάνσεις ανακύκλωσης

 • Το σύμβολο – Green Dot, δε σημαίνει ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη αλλά ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

Logo-Green-Dot-Recycle

 • Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Το σύμβολο αυτό, μπορεί να εμπεριέχει και κάποιο ποσοστό, το οποίο δείχνει πόσο τις εκατό από το υλικό μπορεί να ανακυκλωθεί.

Κατάλληλο-για-Ανακύκλωση

 • Το σύμβολο European Ecolabel είναι ένα σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

European-Ecolabel

 • Το σύμβολο αυτό είναι μια παράκληση προς τους συνειδητοποιημένους πολίτες να απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Παράκληση-προς-Ανακύκλωση

 • Ο Μπλε Άγγελος είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού, δείχνοντας ότι παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.
  Blue-Angel

Δυστυχώς, όπως καταλάβατε, η ζωή μας έχει κατακλυστεί από τη χρήση του πλαστικού και μετά λύπης μου συνειδητοποιώ ότι οι μεγάλες κυρίως εταιρείες δε κάνουν τίποτε γι’ αυτό. Ψάχνοντας τις συσκευασίες που κατα καιρούς έχω αγοράσει, οι περισσότερες από αυτές έχουν τις κατηγορίες πλαστικών 1, 3, 6, 7 – δηλαδή των επικίνδυνων.

Θεωρώ ότι όσα περισσότερα μαθαίνουμε για κάποια πράγματα – στη συγκεκριμένη περίπτωση για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να καταστεί το πλαστικό που καθημερινά χρησιμοποιούμε – τόση περισσότερη ευθύνη έχουμε για εμάς τους ίδιους, την οικογένεια μας, το περιβάλλον μας. Ξεκινώντας με μικρές αλλαγές μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά. 

Σας φιλώ,
Ειρήνη

 

%d bloggers like this: