NLP: Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΥΡΗ ΜΑΣ ΛΥΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Τελευταία γίνεται μεγάλος λόγος για το NLP. Λέγεται ότι αφορά τον εντοπισμό μοτίβων στον τρόπο σκέψης, τις πεποιθήσεις, τη συμπεριφορά και το να μάθει κάποιος πώς να επιλέξει συνειδητά τα πρότυπα που θα κρατήσει και ποια θα αλλάξει.

Είχα τη χαρά τους τελευταίους μήνες να γνωρίσω τη Μαρία Μισύρη η οποία είναι Life & Business Coach για Γυναίκες και Μητέρες και την οποία έχω τη τιμή να φιλοξενώ σε αυτήν εδώ τη στήλη. Η Μαρία λοιπόν, θα μας εξηγήσει πώς μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο, αλλάζοντας τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας. 

IMG_6725

  1. Τι είναι το nlp;

Το nlp (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) είναι στην ουσία η επιστήμη που εξετάζει τον τρόπο σκέψης, τις κινήσεις και τις στρατηγικές επιτυχημένων ανθρώπων ώστε να φτάνει σε κοινά συμπεράσματα για τις πρακτικές και τις σκέψεις που ένας άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει για να πετύχει τους στόχους του. Αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να του φορτώσουμε προγράμματα που μας εξυπηρετούν και μας κάνουν πιο παραγωγικούς, δημιουργικούς και ταυτόχρονα εσωτερικά γαλήνιους και ήρεμους.

  1. Ποιες τεχνικές περιλαμβάνει και σε ποιους τομείς της ζωή μας είναι χρήσιμος;

Το nlp περιλαμβάνει πολλές τεχνικές και θα ήταν άδικο να ρίξουμε φως σε κάποιες από αυτές καθώς ένας άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί ουσιαστικά με το nlp και να επωφεληθεί από αυτό μπορεί να διαλέξει αυτές που πραγματικά τον ελκύουν και του ταιριάζουν. Μπορούμε όμως να πούμε ότι οι τεχνικές έχουν να κάνουν πολύ με τον οραματισμό. Οραματίζεσαι για να διορθώσεις παλαιότερα συμπεράσματα που έχεις βγάλει για τον εαυτό σου αλλά οραματίζεσαι και το μέλλον σου το οποίο το κάνεις όσο πιο ιδανικό γίνεται αφού ταυτόχρονα καλλιεργείς και την αυτογνωσία σου. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το φάσμα μέσα στο οποίο μπορείς να κινηθείς για να ισορροπήσεις οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου και να ξεκινήσεις να ζεις τη ζωή που αγαπάς!

This slideshow requires JavaScript.

  1. Γιατί να ξεκινήσει κάποιος τη συγκεκριμένη μέθοδο και τι πρέπει να ξέρει;

Θα έλεγα ότι το nlp είναι τρόπος ζωής και σκέψης. Μαθαίνεις πολλά μπαίνοντας στον κόσμο του nlp και καθώς αρχίζεις να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου και το πως λειτουργείς αρχίζεις να μαθαίνεις ακόμα περισσότερα και τελικά επειδή ξέρεις πλέον πολλές αλήθειες δεν μπορείς να πας πίσω στον παλιό τρόπο σκέψης και ζωής. Το nlp σε εξελίσσει και σε δυναμώνει συνεχώς. Αυτό που θα πρέπει να ξέρει κανείς είναι ότι όταν μπεις σε αυτόν τον κόσμο η διαδρομή είναι ατελείωτη. Οι δυνατότητες σου είναι απεριόριστες και οι επιλογές σου από εκεί και πέρα μοιάζουν αναρίθμητες. Είναι σαν πλέον να μπορείς να επιλέξεις να κάνεις και να πας όπου εσύ θέλεις χωρίς να σκέφτεσαι το αν μπορείς όπως πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε και σταματάμε. Το “δεν ξέρω αν μπορώ” ή το “δεν έχω επιλογή” γίνονται παρελθόν.

  1. Πως μπορεί να βοηθήσει τη σύγχρονη γυναίκα;

Η σύγχρονη γυναίκα που έχει να εκπληρώσει πολλούς ρόλους και θέλει να το κάνει και καλά επωφελείται πάρα πολύ από τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό καθώς πάνω από όλα αρχίζει να μαθαίνει τις προσωπικές της προτεραιότητες, μαθαίνει να ηρεμεί μέσα της, να έρχεται σε σύνδεση με τη σοφία της και τελικά να εναρμονίζει αποτελεσματικά όλους αυτούς τους ρόλους κάνοντας τις επιλογές αυτές που της ταιριάζουν και συνθέτοντας μια ζωή ουσιαστική και πολύ πολύ γεμάτη. Νομίζω ότι όλες αυτό θέλουμε! Η γυναίκα μπορεί να καταφέρει να ελέγξει τη συμπεριφορά της, τη διάθεση της, το σώμα της, τα επαγγελματικά της, τη δημιουργικότητα της και όλα αυτά να την ισορροπούν μέσα της δίνοντας της απεριόριστα αποθέματα για τις σχέσεις της με τους ανθρώπους, τους φίλους της και την οικογένεια της.vision

  1. Σε τι διαφέρει από τη κλασική ψυχοθεραπεία;

Η διαφορά είναι ότι μαθαίνεις να κοιτάς το από εδώ και πέρα παρά τους περιορισμούς που μπορεί να σου έχει δημιουργήσει το παρελθόν. Το εξετάζεις και αυτό καθώς μαθαίνεις ότι εκείνο είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύεις αυτά που πιστεύεις για εσένα και τον κόσμο. Μαθαίνοντας όμως να κοιτάς πέρα από αυτό καταλαβαίνεις ότι όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα εμπόδιο που ο ίδιος βάζεις στον εαυτό σου μπορείς και να το ξεπεράσεις. Αρχίζεις να μαθαίνεις τους τρόπους να τα ξεπερνάς αυτά τα εμπόδια και να μην σταματάς με το να θεωρείς ότι τα βιώματα σου και οι συνθήκες της ζωής σου αυτή τη στιγμή σε έχουν καταδικάσει σε ένα συγκεκριμένο μέλλον.

  1. Πως εφαρμόζεται στη πράξη; Θα μπορούσατε να μας πείτε ένα παράδειγμα;

Γενικά ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός έχει πολλά επίπεδα. Πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις να αντιλαμβάνεσαι και να παραδέχεσαι ότι μπορείς. Πρέπει να υιοθετήσεις συγκεκριμένες παραδοχές και αρχές όπως για παράδειγμα ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε στην ουσία θέματα που μας έχουν καταστήσει ανίκανους για συγκεκριμένα πράγματα. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε και να ξεπεράσουμε τα όρια μας και κάθε φορά που το χρειαζόμαστε να το κάνουμε ξανά. Μετά τις παραδοχές είναι οι αξίες μας που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βρει. Δεν έχουμε βρει τις δικές μας πραγματικές προτεραιότητες που στην ουσία μας βοηθούν να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και να ξέρουμε τι θέλουμε. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και οι τεχνικές όπως το να ξεπερνάς ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή φόβο που έχεις συνδέσει με ένα βίωμα και που το αισθάνεσαι ξανά και ξανά κάθε φορά που αυτό το συναίσθημα πυροδοτείται από κάτι στο περιβάλλον του κάθε ατόμου. Με την τεχνική της “άγκυρας” στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό μπορείς στην ουσία να προγραμματίσεις τον εαυτό σου να νιώθει τα συναισθήματα που θέλεις και να τα πυροδοτείς εσύ με κάποια απλή κίνηση όποτε τα χρειάζεσαι. Μπορείς να αισθανθείς την αυτοπεποίθηση πριν από μια παρουσίαση ή την αίσθηση ότι θα πετύχεις κάθε φορά που θέλεις κάτι να τολμήσεις. Έτσι μπορείς να ελέγξεις τη διάθεση σου και να είσαι πιο αποτελεσματικός σε αρκετά πράγματα στη ζωή σου όπως στη δουλειά σου.B1542E50-B091-4ED4-BE77-3155E821A770

  1. Τι απασχολεί τη πλειονότητα όσων ξεκινούν το πρόγραμμα αυτό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν κάτι άμεσα και γρήγορα. Θέλουν να δουν αποτέλεσμα αύριο που λέει ο λόγος. Η αλήθεια είναι όμως όπως είπα και πριν ότι η φιλοσοφία του nlp είναι τρόπος ζωής και όχι μόνο πέντε τεχνικές που θα εφαρμόσεις, θα ξεπεράσεις το φόβο σου ή κάποιον από τους περιορισμούς σου και μετά θα προχωρήσεις χωρίς κανένα εμπόδιο. Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να μαθαίνεις θα πρέπει να συνεχίσεις καθώς τα πρώτα εμπόδια θα φύγουν ναι μεν αλλά πάντα όλοι μας και σε όλη μας τη ζωή θα βρισκόμαστε μπροστά από περιορισμούς μας και συνήθως μπροστά από περιορισμούς που δεν γνωρίζουμε καν ότι έχουμε. Εκεί πάντα ξεκινάει ένας νέος κύκλος αυτό- ανακάλυψης, αν μπορώ να το πω έτσι, θέτεις καινούριους στόχους, ανοίγεις νέους δρόμους και πειραματίζεσαι κάθε φορά. Δεν σταματάει ποτέ αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να ξεπερνάς τις δυνατότητες σου συνεχώς και η ζωή σου να είναι πάντα ενδιαφέρουσα, γεμάτη και προκλητική.

  1. Είναι μόδα ή το μέλλον μας;

Μπορεί να ακούγεται παραπάνω ίσως τα τελευταία χρόνια και είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται επιφανειακά και μη στοχευμένα με αυτό αλλά αυτό συμβαίνει πιστεύω σε όλους τους κλάδους. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το nlp είναι το κλειδί για μια γεμάτη, ισορροπημένη, υγιή, απλή και ταυτόχρονα επιτυχημένη ζωή με ότι μπορεί να σημαίνει “επιτυχία” για τον καθένα. Είναι ένα δώρο ζωής που αξίζει σε όλους να το ανακαλύψουν.

Λίγα λόγια για τη Μαρία

Μεγάλωσε και σπούδασε Marketing  στην Αθήνα. Αργότερα την κέρδισε η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας αλλά κυρίως ο εκπληκτικός ρόλος που παίζει η ψυχολογία στην μάθηση. Συνέχισε τις σπουδές της στην ειδική αγωγή και την αναπτυξιακή ψυχολογία ενώ παράλληλα ξεκίνησε την εκπαίδευση και πιστοποίηση πάνω στον νευρογλωσσικό προγραμματισμό και το life coaching. Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν ότι θέλουν. Αρκεί αυτό που θέλουν να το βρουν.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον προσωπικό της ιστότοπο:
MARIA MISYRI

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: