ΗΘΙΚΗ ΜΟΔΑ: ΝΕΑ ΤΑΣΗ Η’ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Σήμερα θα σας μιλήσω για την ηθική μόδα. Η αλήθεια είναι ότι και για μένα η ηθική μόδα είναι κάτι καινούριο οπότε θα μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που έμαθα σχετικά με αυτή.

Είναι μια νέα τάση ή μία νέα στάση ζωής; Ότι και αν είναι, η πραγματικότητα καλεί τον καταναλωτή να μαθαίνει και να ενδιαφέρεται για την προέλευση και την παραγωγή των ενδυμάτων που φορά. Από τι φτιάχνονται; Κάτω από ποιες συνθήκες παρασκευάζονται;

Sustainability

Ένα brand λοιπόν χαρακτηρίζεται ηθικό όταν αρχικά υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες παραγωγής του ρούχου καθώς και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα αυτού.

 • Απαραίτητη είναι η διασφάλιση ότι το ρούχο που φοράς έχει φτιαχτεί σε εργοστάσιο που τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων.
 • Αμείβει τους εργαζομένους με τουλάχιστον τον κατώτατο νόμιμο μισθό.
 • Δεν απασχολεί παιδιά στις εγκαταστάσεις του το οποίο είναι μια τεράστια πληγή στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων.

This slideshow requires JavaScript.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα;

 • Σχεδόν όλα τα ρούχα τα οποία φοράμε και μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο έχουν φτιαχτεί σε sweatshops.
 • Η fast fashion βιομηχανία είναι γνωστή για τη γρήγορη και φθηνή παραγωγή ρούχων χαμηλής ποιότητας που υπηρετούν τις τάσεις των ημερών. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι υπεύθυνος για υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παραγωγή λυμάτων και μεγάλες ποσότητες αποβλήτων υγειονομικής ταφής. Η γρήγορη μόδα είναι η δεύτερη πιο μολυσματική βιομηχανία μετά τη βιομηχανία πετρελαίου.
 • Το 2015, η fast fashion industry χρησιμοποίησε 80 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα γλυκού νερού, ποσότητα για να γεμίσουν 32.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
 • Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων χρησιμοποιεί 3500 διαφορετικές χημικές ουσίες. Πολλές από αυτές τις ουσίες είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Μέσα από τα λύματα, τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρούχων καταλήγουν συχνά στις πλωτές οδούς και τους ωκεανούς μας.

This slideshow requires JavaScript.

Σίγουρα η κατανόηση της ηθικής μόδας βρίσκεται σε αρχικό επίπεδο αλλά μπορούμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους να αποκτήσουμε σιγά-σιγά ηθική και οικολογική συνείδηση σχετικά με τη μόδα.

 1. Το κλειδί βρίσκεται στην ανακύκλωση. Μην πετάτε ρούχα σας στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
  ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποιες εταιρείες που δηλώνουν πως ανακυκλώνουν τα ρούχα σας (greenwashing) αλλά στην πραγματικότητα τα στέλνουν σε χωματερές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα προϊόντα έχουν δημιουργηθεί από μίξη υλικών όπως πολυεστέρα και βαμβάκι. Μόνο τα προϊόντα που αποτελούνται 100% από κάποιο υλικό όπως βαμβάκι ή μετάξι μπορούν να ανακυκλωθούν.
 2. Επενδύστε χρόνο και σκέψη στις επιλογές σας. Ζούμε σε μια εποχή που έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα μέσα και τη γνώση που χρειάζεται για να διορθώσουμε τα λάθη των παλαιότερων γενεών και να αποκτήσουμε ηθικές συνήθειες. Η sustainable μόδα σαν φιλοσοφία έρχεται ενάντια στις καπιταλιστικές συνθήκες και ενθαρρύνει την upcycling μόδα.
 3. Σίγουρα, τα πιο οικολογικά και ηθικά brands είναι πιο ακριβά από τη fast fashion βιομηχανία. Υπάρχουν όμως πολλές οικονομικές εταιρίες, αλλά και η εναλλακτική του vintage και second hand shopping.
 4. Υπάρχουν ηθικά brands με συνθετικές γούνες και δέρματα υψηλής ποιότητας. Η PETA διαθέτει στην πλατφόρμα της άκρως χρήσιμες λίστες με εταιρίες ενδυμάτων και καλλυντικών που δεν χρησιμοποιούν ζωικά δέρματα και δεν κάνουν πειράματα σε ζώα αντίστοιχα.

T-shirt made of 100% and hundred percent organic materials. Customer with responsible and nature and eco friendly values looking for clothes in store or shop. Holding label and price tag with text.

Θεωρώ γενικά ότι δεν μπορούμε να απαρνηθούμε σχεδόν όλα τα σύγχρονα ρούχα που κυκλοφορούν στην αγορά.  Είναι σημαντικό όμως να μη κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα που δημιουργούνται από την υπεραξία του ρούχου.

Η σωστή ενημέρωση μας αφορά όλους.

Σας φιλώ,
Ειρήνη

Λεξιλόγιο: 

 • Sweatshops: Εργοστάσια που δεν τηρούν τους κανόνες ηθικής παραγωγής και διάθεσης όπου οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
 • Greenwashing: Τακτική ανακύκλωσης ρούχων των εταιρειών.
 • Upcycling μόδα: Χρήση των αγαθών που έχουμε ήδη στην κατοχή μας και η  γενική επαναχρησιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων ρούχων στην κοινωνία.

%d bloggers like this: