ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η τάση για μείωση της κατανάλωσης κρέατος και συνάμα για μια πιο υγιεινή διατροφή είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι: Μόδα; Ευαισθησία απέναντι στα ζώα; Πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Όποιος κι αν είναι ο λόγος ένα πράγμα είναι σίγουρο: ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στρέφεται προς αυτήν την εναλλακτική μορφή.

This slideshow requires JavaScript.

Το πιο σημαντικό προτού αποφασίσετε να αλλάξετε τη διατροφή και τις συνήθειες σας, είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αλλά και έναν διατροφολόγο.

Η χορτοφαγική διατροφή, αν είναι σωστά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι ισορροπημένη και να παρέχει την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Ο σχεδιασμός της, όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνεται επαρκής ποσότητα θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, τα ω3 λιπαρά και οι βιταμίνες.

breakfast.jpg

Τι εστί λοιπόν χορτοφαγία;

Είναι η δίαιτα που αποκλείει από το διαιτολόγιο το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.

Διάφορες κατηγορίες χορτοφάγων είναι:

  • Lacto-vegetarians (Γαλακτο-φυτοφάγοι): Δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή αυγό, αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Ovo-vegeterians (Αυγο-φυτοφάγοι): Οι αυγο-φυτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά καταναλώνουν αυγά.
  • Lacto-ovo-vegetarians (Γαλακτο-ωο-φυτοφάγοι): Είναι οι χορτοφάγοι που δεν τρώνε κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
  • Vegans: Η διατροφή τους βασίζεται αποκλειστικά σε φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί ενώ έχουν αποκλείσει τελείως από το διαιτολόγιό τους το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά.

Go vegan.png

Επιπλέον, οι vegans δεν φορούν ρούχα ζωικής προέλευσης.

  • Fruitarians / Raw vegans (Ωμοφάγοι): Καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνο ωμά εποχιακά φρούτα και λαχανικά, ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς, σπόρους (σουσάμι, λιναρόσπορος κλπ), αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτά, όπως το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.

Ωστόσο, υπάρχουν άτομα – τα οποία κατα τη γνώμη μου δε είναι χορτοφάγοι – γιατί τους θωρούν υποκατηγορία δε καταλαβαίνω – που ακολουθούν συγκεκριμένα διαιτολόγια και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις ομάδες τροφίμων που επιλέγουν να εντάξουν ή να αποκλείσουν από τη διατροφή τους.

pexels-photo-1437590

Κάποιες από τις κατηγορίες αυτές είναι:

  • Pollo-vegetarians: Δεν τρώνε κρέας και ψάρι αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους κοτόπουλο, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Pesce(a)tarians: Δεν τρώνε κανένα είδος κρέατος συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών αλλά έχουν στο διαιτολόγιό τους ψάρια, θαλασσινά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Flexitarians ή Semi vegetarians (Μερικώς φυτοφάγοι): Αποφεύγουν συνήθως το κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά και προτιμούν να διατρέφονται με αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, περιστασιακά καταναλώνουν κάποιας μορφής κρέας αλλά σε γενικές γραμμές στη διατροφή τους υπερισχύει η χορτοφαγική φιλοσοφία.

IMG_4783

Αυτά λοιπόν για σήμερα!
Και μη ξεχνάτε ότι η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα σε οποιαδήποτε αλλαγή θέλετε να κάνετε!

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: