Η ΜΑΓΙΚΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αρκετός λόγος για τη βιταμίνη D, η οποία αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών με κύριο ρόλο την σωστή ανάπτυξη των οστών μας και την προαγωγή της υγείας του σκελετού μας.

This slideshow requires JavaScript.

Τα τελευταία χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς έχει καταγραφεί πως βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου αλλά και στην πρόληψη άλλων σοβαρών παθήσεων (διαφόρων μορφών καρκίνου, σκλήρυνσης κατά πλάκας, ψυχιατρικών νόσων, υπέρτασης καθώς και άλλων ασθενειών).

Από ποιες πηγές προσλαμβάνουμε Βιταμίνη D;

  1. Ο κύριος τρόπος για να πάρετε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D είναι μέσω της απορρόφησης που γίνεται από το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου. Ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία που απαιτείται για τη σύνθεση των απαραίτητων ποσών βιταμίνης D εξαρτάται από την ηλικία, το χρώμα του δέρματος και από τα υποκείμενα προβλήματα υγείας.
  2. Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή βιταμίνης D είναι η πρόσληψη μέσω των τροφών. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι: λιπαρά ψάρια, μανιτάρια, το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ο τόνος περιέχει 236 IU βιταμίνης D. Είναι σημαντικό να προσέχεις ωστόσο, πως ο τόνος σχετίζεται με τη δηλητηρίαση από υδράργυρο, γι’ αυτό καλύτερο θα ήταν να μειώσεις την πρόσληψη του στα 170 γρ. την εβδομάδα.

This slideshow requires JavaScript.

  • Γαρίδες: Αυτό το θαλασσινό είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και μία μερίδα περιέχει 152 IU βιταμίνης D. Με τις γαρίδες επίσης θα επωφεληθείς και από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχουν.

This slideshow requires JavaScript.

  • Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυσική πηγή λαχανικού που περιέχει βιταμίνη D. Ένα φλιτζάνι περιέχει μόνο 5 IU βιταμίνης D, όμως αξίζει να τα βάλεις στη διατροφή σου, σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη.

This slideshow requires JavaScript.

  • Μία κανονική μερίδα σολομού περιέχει 361 έως 685 IU βιταμίνης D, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που είναι γύρω στα 600 IU.
  • Τα αυγά δεν είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D, όμως ένα κρόκος περιέχει 30 IU βιταμίνης D.

This slideshow requires JavaScript.

Για να είστε σίγουρες ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D, καλό θα ήταν να κάνετε μία εξέταση αίματος. Δεν πρέπει να παίρνουμε συμπληρώματα χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο και την επίβλεψη του κατάλληλου γιατρού.

Αυτα για σήμερα! Μέχρι την επόμενη φορά..

Σας φιλώ,
Ειρήνη

2 comments

  1. Είχα ανεπάρκεια. Είχε συμβάλει σημαντικά στην έλλειψη συγκέντρωσης μου και στο ότι ξεχνούσα διαρκώς. Μεγάλη προσοχή!

    Like

Comments are closed.

%d bloggers like this: