ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Κανέλα, Hercules, Aristotle, Αρίστος και Βίλμα είναι μερικά από τα ονόματα πρώην αδέσποτων σκύλωνπου υιοθετήθηκαν από φίλους Σουηδούς. Αν σκεφτείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν κάποιο αδέσποτο στην Ελλάδα, το πήγαν στον κτηνίατρο, το εμβολίασαν, του έβγαλαν διαβατήριο και του χάρισαν ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, είναι άξιο θαυμασμού.

Αυτό βέβαια δεν μειώνει τη προσπάθεια των ελληνικών φιλοζωϊκών οργανώσεων (δείτε τη λίστα παρακάτω) καθώς και των ατομικών προσπαθειών για την βοήθεια και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, σε καμία περίπτωση.

This slideshow requires JavaScript.

Η δράση τους είναι τεράστια και η προσπάθεια τους για ευαισθητοποίηση του κόσμου μεγαλειώδης!

Η εκπαίδευση μας πάνω στη σωστή μεταχείριση των ζώων θα βοηθήσει όλη αυτή την προσπάθεια. Πολλές φορές όταν κάποιος δεν έχει ένα κατοικίδιο είναι πιο δύσκολο να αντιληφθεί πόσο δύσκολα περνάνε τα αδέσποτα, γιατί αυτές οι σκέψεις δεν βρίσκονται στη καθημερινότητά του. Για αυτές τις περιπτώσεις, εμείς, οι έχοντες τη γνώση πρέπει να δημιουργήσουμε μια βάση για το πως όλοι μας πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα ζωάκια.

Στην Ελλάδα τα άσχημα καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς υπάρχουν – εκτός από τους άστεγους, που είναι μια άλλη ενότητα που πρέπει να συζητήσουμε – αδέσποτα στους δρόμους που υποφέρουν.

Stray animals

Σε περιπτώσεις κάυσωνα:

  1. Να βάζουμε δροσερό νερό έξω από την πόρτα του σπιτιού ή του μαγαζιού μας ή σε μια γωνιά της αυλής μας. Όλα τα ζωντανά, σκυλιά, γατιά, πουλιά το έχουν ανάγκη.
  2. Να μη διώχνουμε τα αδέσποτα από τους χώρους που έχουν ίσκιο και δροσιά.

Σε περιπτώσεις βροχόπτωσης και χαμηλών θερμοκρασιών:

  1. Να προσφέρουμε λίγη τροφή και νερό για να επιβιώσουν.
  2. Να τα φιλοξενήσουμε σε εσωτερικό χώρο αν μπορούμε, όταν βρέχει ή χιονίζει.
  3. Να τοποθετήσουμε ένα παλιό σπιτάκι σκύλου, μία κούτα με κάποια παλιά κουβέρτα σε υπόστεγο για να βρίσκουν καταφύγιο εκεί οι αδέσποτες ψυχούλες.

This slideshow requires JavaScript.

Σας παραθέτω σε ένα απόσπασμα αφιερωμένο σε όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους:

Ένας άνθρωπος, το άλογό του και το σκυλί του περπατούσαν σ’ ένα δρόμο. Καθώς περνούσαν δίπλα από ένα τεράστιο δέντρο, έπεσε ένας κεραυνός και όλοι έμειναν στον τόπο. Αλλά ο άνθρωπος δεν αντιλήφθηκε ότι είχε πια αφήσει τον κόσμο τούτο και συνέχισε να περπατάει με τα ζώα του. Μερικές φορές οι πεθαμένοι θέλουν χρόνο για να συνειδητοποιήσουν τη νέα τους κατάσταση. Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς, ανηφορικός, ο ήλιος έκαιγε και αυτοί είχαν ιδρώσει και διψούσαν πολύ. Σε μια στροφή διέκριναν μια μεγαλόπρεπη πύλη, καμωμένη ολόκληρη από μάρμαρο, που οδηγούσε σε μία πλατεία στρωμένη με χρυσάφι, που στο κέντρο της είχε μία πηγή από όπου ανάβλυζε κρυστάλλινο νερό. Ο οδοιπόρος προχώρησε προς τον άνδρα που φύλαγε την είσοδο.

– «Καλημέρα».
– «Καλημέρα», απάντησε ο φύλακας.
– «Ποιος είναι αυτός ο τόσο όμορφος τόπος;».
– «Είναι ο παράδεισος».
– «Ωραία που φτάσαμε στον παράδεισο, διψάμε πολύ».
– «Μπορείτε να μπείτε κύριε, και να πιείτε όσο νερό θέλετε» και ο φύλακας του έδειξε την πηγή.
– «Το άλογο και το σκυλί μου διψάνε κι αυτά».
– «Λυπάμαι πολύ» είπε ο φύλακας. «Εδώ δεν επιτρέπονται ζώα».

Stray animals

Ο άνθρωπος στενοχωρήθηκε επειδή διψούσε πολύ, αλλά δεν ήθελε να πιει νερό μόνο αυτός. Ευχαρίστησε το φύλακα και συνέχισε το δρόμο του. Αφού περπάτησαν αρκετή ώρα στην ανηφόρα, εξαντλημένοι πια, έφτασαν σ’ ένα μέρος που είχε για είσοδο μια παλιά ξύλινη πύλη που οδηγούσε σε χωματόδρομο πλαισιωμένο από δέντρα. Στη σκιά ενός από τα δέντρα καθόταν ένας άνδρας μ’ ένα καπέλο στο κεφάλι. Ίσως και να κοιμόταν.

– «Καλημέρα» είπε ο οδοιπόρος. Ο άνδρας έγνεψε με το κεφάλι.
– «∆ιψάμε πολύ, εγώ το άλογό μου και το σκυλί μου».
– «Έχει μια πηγή σ’ εκείνες τις πέτρες» είπε ο άνδρας δείχνοντας το σημείο. «Πιείτε όσο θέλετε».

Ο οδοιπόρος, το άλογο και το σκυλί πήγαν ως την πηγή και έσβησαν τη δίψα τους. Ο οδοιπόρος γύρισε για να τον ευχαριστήσει.

– «Ελάτε πάλι όποτε θέλετε» απάντησε ο άνδρας.
– «Αλήθεια, πως λέγεται αυτό το μέρος;».
– «Παράδεισος».
– «Παράδεισος;». Μα ο φύλακας της μαρμαρένιας πύλης είπε ότι ο παράδεισος ήταν εκεί!».
– «Εκεί δεν είναι ο παράδεισος, αλλά η κόλαση».

Ο οδοιπόρος τα εχασε. «Πρέπει να τους απαγορεύσετε να χρησιμοποιούν το όνομά σας. Αυτό σίγουρα θα προξενεί μεγάλα μπερδέματα». «Καθόλου» του απάντησε ο άνδρας. «Αντίθετα μας κάνουν μεγάλη χάρη. Επειδή εκεί μένουν όλοι αυτοί που είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους καλύτερους τους φίλους».  Του Paulo Coelho (Ο Άνθρωπος, το άλογο και το σκυλί)

Πηγή αποσπάσματος: Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.)

Το ξέρατε ότι υπάρχει 40% αύξηση εγκατάλειψης ζώων στην Ελλάδα;
Μαζί μπορούμε να το αλλάξουμε!

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: