ΚΑΗΜΕΝΗ ΑΛΚΥΟΝΗ

Και εκεί που σκέφτηκα και εγώ να σας γράψω κάτι πιο χαρούμενο και αισιόδοξο, τσουπ.. βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II στη Σαλαμίνα, που σημαίνει ότι διανύουμε μία οικολογική καταστροφή που παίρνει τεράστιες διαστάσεις στις ακτές του Σαρωνικού. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε εξαπλώνεται στην Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και άλλες ακτές της Αττικής.

Σύμφωνα με τη GreenPeace και άλλους οργανισμούς, οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα είναι οι πιο σημαντικές. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ζημιά το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου.

Δυστυχώς, οι παραπάνω θλιβερές εικόνες επιβεβαιώνουν ότι οι διαδικασίες καθαρισμού των παραλιών προχωρούν πολύ αργά. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να στείλετε email στον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ενταθούν οι εργασίες απορρύπανσης.

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ  ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΡΑΓΟΣ!

Σαλαμίνα..

Αν ένα σχετικά μικρό φορτίο πετρελαίου προκάλεσε τόση ζημιά μέσα σε ελάχιστες ημέρες χωρίς δυνατό αέρα, φαντάστείτετι μπορεί να συμβεί με ένα ατύχημα ή μία διαρροή από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που ξεκινούν σύντομα στο Ιόνιο ή την Κρήτη, εν μέσω τουριστικής περιόδου!

Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις θάλασσες, το περιβάλλον και την οικονομία μας.

Και μιας και συζητάμε για την κρισιμότητα της κατάστασης και πόσο γρήγορα πρέπει να δράσουν οι αρχές, να σας θυμίσω την παραλία του Στρατωνίου στη Χαλκιδική. Άλλο δράμα εκεί. Να σας πω την αλήθεια δεν θυμόμουν καθόλου την κατάσταση που επικρατεί εκεί, μέχρι που είδα το παρακάτω πετυχημένο σκίτσο:

Περιβαλλοντικές Καταστροφές!

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΕΛΚΕΘΕ, εντοπίστηκαν αυξημένες τιμές στις μετρήσεις που αφορούσαν βαρέα μέταλλα όπως ράδιο, αρσενικό, ψευδάργυρος, χαλκός και μόλυβδος, ενώ ιδιαίτερα υξημένες ήταν οι τιμές στο λιμάνι του Στρατωνίου και στην προβλήτα όπου γίνεται η απόθεση αποβλήτων από μεταλλευτική μονάδα.

Επί επτά χρόνια, η παραλία Στρατωνίου βραβευόταν με τη «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο ποιότητας και καθαρότητας των υδάτων κολύμβησης. Δεδομένου όμως όλης αυτής της μόλυνσης αφαιρέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Και φυσικά η αφαίρεση της σημαίας είναι το τελευταίο που μας απασχολεί αφού η περιοχή πρέπει να χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου για όλους του κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Παραλία Στρατωνίου κάποτε!

Παραλία Στρατωνίου τώρα

Η ρύπανση του όρμου Στρατωνίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς τα υγρά απόβλητα που διαθέτει σήμερα στη θάλασσα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα με αποτέλεσμα τη συνεχή επιβάρυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Ακόμα και η γνώση του τι γίνεται είναι δράση! Μη μένετε αμέτοχοι!
Μας αφορά όλους!

Σας φιλώ,
Ειρήνη

Αλκυόνη

Ps. Η Αλκυόνη τελικά δεν τα κατάφερε. Photo credits: George Moutafis.

 

%d bloggers like this: