Ειμαι ημιαιμη. Ειμαι προσφυγοπουλα.

Αγαπητό ημερολόγιο,

Εχθές αποφάσισα να γράψω στη Μαίρη.  Να μοιραστώ μαζί της, αυτά που με φοβίζουν. Αυτά που με τρομοκρατούν. Αυτά που με κάνουν να ντρέπομαι. Πήρα το θάρρος και από τους άλλους, τους όμοιούς μου. Αποφάσισα να της περιγράψω την ιστορία μου.

Μια ιστορία που ξεκινάει πριν από τρία χρόνια, όταν με πήρε σπίτι για πρώτη φορά η μαμά μου, η Ελληνίδα. Όλοι έλεγαν ότι κανείς δε θα πάρει ένα ημίαιμο, από το Μεξικό σκυλάκι. Και όμως αυτή με πήρε και με έβαλε στο σπίτι της, με φρόντισε και μου έδωσε την ίδια αγάπη με τα άλλα της παιδιά, την Ελπίδα και τον Φόβο.

Τον τελευταίο καιρό είμαι πολύ στεναχωρημένη. Είδα τον αδελφό μου να κλαίει.. τον ρώτησα γιατί..

-Γιατί είμαι ομοφυλόφιλος, απάντησε. Γιατί κανείς δε θα με αποδεχτεί. Γιατί τα παιδιά της γειτονιάς με βρίζουν και με χτυπούν.. Φοβάμαι πολύ.
-Ποια παιδιά;
-Να, αυτά που χτυπούν τον Αλβανό και τον Πακιστανό και κάθε Κυριακή πάνε τους παππούδες στην εκκλησία.
-Α, μιλάς για τους Υποκριτές! Για αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους Χριστιανούς αλλά αντί να κάνουν πράξη το λόγο του Θεού, τον κάνουν γαργάρα; Το αφεντικό τους το έχεις δει; Ρατσιστής, νομίζω λέγεται.. Όνομα και πράγμα!
-Τι εννοείς;
-Ρατσιστής εκτός από όνομα, αποτελεί και αντίληψη. Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την εμφάνιση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
-Δηλαδή ο Ρατσιστής είναι ανώτερος από εμένα;
-Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, ναι.
-Άρα και εγώ που είμαι πιο αδύνατος από αυτόν, αυτόματα είμαι και ανώτερος του. Κάπου διάβασα ότι η παχυσαρκία είναι είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Κολλάει;
-Όσο κολλάει και να είσαι ομοφυλόφιλος.
-Εσύ δεν έχεις κολλήσει άρα.. Άρα δε χρειάζεται να φοβόμαστε, τουλάχιστον για αυτό.
-Αδελφέ μου, ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Στην ουσία, ο Ρατσιστής και οι Υποκριτές φοβούνται. Φοβούνται το διαφορετικό γιατί δεν μπορούν να το εξηγήσουν.
-Τι θα κάνω όμως τώρα;
-Αυτό που θα κάνεις είναι να μιλήσεις στους γονείς μας!
-Και αν σταματήσουν να με αγαπούν; Αν με διώξουν; Αν με στείλουν στους Υποκριτές;
-Αδελφέ μου, οι γονείς μας δεν είναι Ρατσιστές, ούτε Υποκριτές. Αλλιώς δε θα δεχόντουσαν εμένα, μια ημίαιμη, προσφυγοπούλα. Ξέρεις, όταν αγαπάς δεν διαχωρίζεις, ούτε βάζεις ταμπέλες. Πάμε να φωνάξουμε την Ελπίδα και πάμε να τους μιλήσουμε!

Ο αδελφός μου ο Φόβος, ξεπέρασε τον φόβο του και μίλησε στους γονείς μας. Ποτέ μια κατάσταση δεν είναι εύκολη όταν είναι πρωτόγνωρη, όμως η αγάπη και η κατανόηση του διαφορετικού δίνει λύσεις.

***

Ήθελα λοιπόν να πω στη Μαίρη ότι με φοβίζουν, με τρομοκρατούν και με κάνουν να ντρέπομαι οι άνθρωποι που νιώθουν τον εαυτό τους ανώτερους από κάποιους άλλους. Με φοβίζουν γιατί το πιστεύουν, το πιστεύουν με όλη τους τη δύναμη.

Και δυστυχώς είναι και απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων, αυτών που όπως μου έχει πει η μαμά μου, εισήγαγαν την έννοια της δημοκρατίας και της ισότητας. Ή μήπως τελικά είναι εξ’ ουράνια πλάσματα… Πως τα λένε οι άνθρωποι; UFOs;

Είμαι ημίαιμη. Είμαι προσφυγοπούλα.
Είμαι η Αγάπη.


Σας Φιλώ 
Ειρήνη

%d bloggers like this: