Μπαίνοντας στο Μετρό του Συντάγματος συνειδητοποίησα ότι πλησιάζει το Πάσχα! Όχι δεν είναι αναλαμπή απλά το bazaar του Χαμόγελου έβγαζε μάτι!

Και είπα να ξεκινήσω από αυτό! Φέτος το θέμα είναι καλοκαιράκι & θάλασσα! Γιούπι!!!

Πήρα κεράκια:

Candles

Μια χρήσιμη τσάντα (ναι Εύα πήρα τσάντα για τα ταπεράκια μου!!!)

Bag

Ένα κουταλοδοχείο ή αλλιώς θήκη για κουτάλες!

Spoons

Και είχε και ένα σωρό άλλα πραγματάκια για το Πάσχα όπως πήλινες αυγοθήκες, διακοσμητικά & λαμπάδες! 

Βέβαια, φέτος η λαμπάδα μου θα είναι «Zozefina&Lopetita». Συγνώμη Χαμόγελο αλλά αυτές οι λαμπάδες μου αρέσουν λίγο περισσότερο!

katerinakaradima2 https://www.facebook.com/katerinakaradimacom

***
Δεν τελείωσα, συνεχίζω με τις παραδόσεις μας!

ΑΥΓΑ!

Φέτος θα βάψω αυγά & θα τα βάψω οικολογικά & μόνο κόκκινα! Όχι κάτι πράσινα, κίτρινα & πορτοκαλί που βλέπω! Τα κόκκινα αυγά, για να μαθαίνετε δηλαδή, συμβολίζουν το αίμα της θυσίας του Χριστού και  αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε! Οπότε, για να βαφτούν βαθιά κόκκινα τα αυγά σας θα χρειαστείτε κοκκινογούλια (παναγιά μου τι είναι αυτό! Α! Το κάτω μέρος από τα παντζάρια, είπα και εγώ).

***

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Τρώτε και τα παντζάρια μετά! Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Και μιας που πιάσαμε τα περί συμβολισμών, το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής! Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το «τσουγκρίζουμε». Επίσης το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και συμβολίζει πάλι την Ανάσταση.

***

Πάντως το Πάσχα το έχω συνδέσει με αποδράσεις! Η τελευταία ήταν στη Νέα Υόρκη και θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές Πασχαλινές Στιγμές!

Choco Easter

Easter in NY2

ΝΥ_Easter 2012

Easter in NY


Φέτος περιμένω πως και πώς να δω την
Πασχαλινή Ύδρα με τον Θαλασσινό της Επιτάφιο!

Hydra

Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, που μοιραία είναι δεμένα με τη θάλασσα. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσουμε την περιφορά του Επιταφίου που γίνεται μέσα στα καλντερίμια και τις γειτονιές της Ύδρας. Και μετά, ο «Θαλασσινός Επιτάφιος», που περιφέρεται στη συνοικία Καμίνι δίπλα στη θάλασσα μπαίνει μέσα στο νερό! Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με το που θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη, το λιμάνι της Ύδρας «παίρνει φωτιά» από τα βεγγαλικά. Την Κυριακή του Πάσχα έχουμε «μπουρλοτιέρικη» Ανάσταση (χαμός θα γίνει), με το κάψιμο του Ιούδα, ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες, που ανατινάζεται στην προκυμαία του λιμανιού με φαντασμαγορικό τρόπο!!!!

 Και με το παρακάτω υπέροχο ποίημα σας εύχομαι

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! 

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ
ΚΑΤΑΚΟΠΟΣ από τις ουράνιες περιπέτειες, έπεσα τις πρωινές ώρες να κοιμηθώ. Στο τζάμι, με κοίταζε η παλαιά Σελήνη, φορώντας την προσωπίδα του Ήλιου.

Μ. ΤΡΙΤΗ
ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ βρήκα το θάρρος και ξεσκέπασα το κηπάκι σαν φέρετρο. Με πήραν κατάμουτρα οι μυρωδιές, λεμόνι, γαρίφαλο. Ύστερα παραμέρισα τα χρόνια, τα φρέσκα πέταλα και να: η μητέρα μου, μ’ ένα μεγάλο άσπρο καπέλο και το παλιό χρυσό ρολόι της κρεμασμένο στο στήθος. Θλιμμένη και προσεκτική. Πρόσεχε κάτι ακριβώς πίσω από μένα. Δεν πρόφτασα να γυρίσω να δω γιατί λιποθύμησα.

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ
ΟΛΟΕΝΑ ΟΙ ΚΑΚΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ κι ολοένα οι άνθρωποι ονειρεύονται σα να ’ταν αιώνιοι. Όμως το μέσα μέρος του Ύπνου έχει όλο φαγωθεί και μπορείς τώρα να ξεχωρίσεις καθαρά τι σημαίνει κείνος ο μαύρος όγκος που σαλεύει. Ο λίγες μέρες πριν ακόμη μόλις αναστεναγμός. Και τώρα μαύρος αιώνας.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ
ΜΕΡΑ ΤΡΕΜΑΜΕΝΗ όμορφη σαν νεκροταφείο με κατεβασιές ψυχρού ουρανού. Γονατιστή Παναγία κι αραχνιασμένη. Τα χωμάτινα πόδια μου άλλοτε. (Πολύ νέος ή και ανόητα όμορφος θα πρέπει να ήμουν) Οι και δύο και τρεις ψυχές που δύανε, γέμιζαν τα τζάμια ηλιοβασίλεμα.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ, β
ΣΩΣΤΟΣ ΘΕΟΣ. Όμως κι αυτός έπινε το φαρμάκι του γουλιά – γουλιά καθώς του είχε ταχθεί έως ότου ακούστηκε η μεγάλη έκρηξη. Χάθηκαν τα βουνά. Και τότε αλήθεια φάνηκε πίσω από το πελώριο πηγούνι ο κύλικας. Κι αργότερα οι νεκροί μες στους ατμούς, εκτάδην.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΩ, σωπαίνω. Ίσως και να ’μαι σε κατάσταση βοτάνου ακόμη φαρμακευτικού ή φιδιού μιας κρύας Παρασκευής ή μπορεί και ζώου από κείνα τα ιερά με τ’ αυτί το μεγάλο γεμάτο ήχους βαρείς και θόρυβο μεταλλικό από θυμιατήρια.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, β
Αντίς για Όνειρο. ΠΕΝΘΙΜΟΣ ΠΡΑΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ μες στο λιβάνι αναθρώσκουν παλαιές Μητέρες ορθές σαν κηροπήγια τυφεκιοφόροι νεοσύλλεκτοι σε ανάπαυση μικρά σκάμματα ορθογώνια, ραντιστήρια, νάρκισσοι.  Σαν να ’μαι, λέει, ο θάνατος ο ίδιος αλλ’ ακόμη νέος αγένειος που μόλις ξεκινά κι ακούει πρώτη φορά μέσα στο θάμβος των κεριών το «δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν».

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
ΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ αϋπνία μου λίγο, για μια στιγμή, μου χαμογέλασε η θεούλα με τη μωβ κορδέλα που από παιδάκι μου κυκλοφοράει τα μυστικά.
Ύστερα χάθηκε πλέοντας δεξιά να πάει ν’ αδειάσει τον κουβά με τ’ απορρίματά μου – της ψυχής αποτσίγαρα κι αποποιηματάκια – εκεί που βράζει ακόμη όλο παλιά νεότητα και αγέρωχο το πέλαγος.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ, β
ΠΑΛΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ της θάλασσας το μαύρο εκείνο σύννεφο που ανεβάζει κάπνες όπως φωνές επάνω από ναυάγιο. Χαμένοι αυτοί που πιάνονται από τ’ Άπιαστα.
Όπως εγώ προχθές του Αγίου Γεωργίου ανήμερα που πήγα να παραβγώ μ’ αλόγατα όρθια και θωρακοφόρους και μου χύθηκε όλη, όξω απ’ τη γης, η ερωτοπαθής ψυχή μου.

Σας φιλώ,
Ειρήνη

Advertisements

Written by E for Eirini

A Fashion Blog made for U! ♡ Enjoy and Share Love, Girls! 🦄