Episode_8: ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΣΗ

Κρίση: Aπόφαση, επιλογή. Eπιδείνωση μιας κατάστασης.

Οικονομική κρίση:Έλλειψη ρευστότητας στις καθημερινές μας συναλλαγές. Αδυναμία πληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων. Αύξηση ανεργίας, λόγω χαμηλής κατανάλωσης και αγοραστικής δύναμης. Αρνητική ψυχολογία, ως γενεσιουργός αιτία διακράτησης πόρων, που σε άλλη εποχή θα διοχετεύονταν για επενδύσεις ή αγορές.

Νομίζω ότι εμείς οι Έλληνες την μάθαμε πρώτα στη πράξη! Η κρίση στοιχειώνει τις ζωές μας (όπως τα στρουμφάκια, ο δρακουμέλ). Τολμάς να δεις τηλεόραση; Το θέμα είναι η κρίση! Τολμάς να ακούσεις ράδιο; Το θέμα είναι η κρίση! Θες να πας θέατρο; Το θέμα είναι η κρίση! Τολμάς να πας χαρούμενος στη δουλειά σου; Σου κόβεται η χαρά αφού κι εκεί το θέμα είναι η κρίση! Τολμάς να αρρωστήσεις; Φροντίζεις να γίνεις γρήγορα καλά αφού το θέμα είναι η κρίση! Τολμάς να θες περισσότερη εκπαίδευση; Γίνεσαι αυτοδίδακτος αφού το θέμα είναι η κρίση & πάει λέγοντας!

Το τρομακτικό μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση είναι πως μερικοί άνθρωποι εκμεταλεύονται τα γεγονότα προς όφελός τους αψηφώντας τη δυστυχία και την πίεση που επικρατεί γύρω τους. Αψηφούν όμως και το γεγονός  ότι η ζωή κάνει κύκλους και ότι, όπως λέει ο σοφός μας λαός, η κατάρα είναι γαιδάρα & γυρίζει στον αφέντη της.

Το ελληνικό έθνος πέρασε πολέμους και σήμερα έφτασε εδώ … στην οικονομική κρίση που δεν είναι παρά μία αντανάκλαση του ποιοι είμαστε. Έχει έρθει πλέον η ώρα της αυτοκριτικής. Δεν μπορείς να κάνεις αυτοκριτική;

Χο χο χο! Merry Christmas – ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

Τα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε είναι μία αντανάκλαση του ποιοι είμαστε σαν ανθρωπότητα. Μόνο αν αλλάξουμε εμείς θα προσπεράσουμε τα προβλήματα.

Ουτοπία; Δεν νομίζω αφού ήδη έχουμε καταφέρει να:

– εκλέξουμε τους πολιτικούς που έχουμε. Ποιος άλλος λαός θα κατάφερνε με τόση επιτυχία να μαζέψει 300 “διάνοιες” πολιτικούς, που καταχρούνται τον δημόσιο & ιδιωτικό πλούτο ανενόχλητοι, άνευ τιμωρίας;;

κάνουμε το δημόσιο όνειρο ζωής! Πάρε μια ψήφο, δώσε μια θέση.

Good News:

Με το καλό ή το κακό θα εξελιχθούμε. Η κρίση θα μας ωθήσει να αλλάξουμε. Θα φέρει τις λύσεις. Μία βασική λύση αποτελεί η παιδεία καθώς  και η εκμάθηση της ιστορίας μας, θα μας βοηθήσει να βρούμε τις καινούριες μας ισορροπίες.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε τα παρακάτω:

1.   NIC 2012 – George Logothetis!

Ο Γεώργιος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθυντής της εταιρείας Libra Group, σε μια πρόσφατη ομιλία του στο Greek America Foundation τόνισε ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια που επέφερε, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απελπισία και απόγνωση, που με τη σειρά τους έχουν επισκιάσει βασικές αξίες μας. Θεωρεί ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βρει και να εφαρμόσει λύσεις στα προβλήματά της έως ότου η ευρύτερη διεθνείς Ελληνική κοινότητα αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα μαστίζεται, κυρίως, από μια κοινωνική κρίση. Η κοινωνική κρίση έχει προκληθεί επειδή, ως έθνος, έχουμε ξεχάσει τη βάση του Ελληνισμού, το φιλότιμο. Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε, το φιλότιμο είναι το καθήκον, η αφοσίωση, η ακεραιότητα, η τιμή, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η πίστη, και ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα, η υπερηφάνεια της αξιοπρέπειας. Το καθήκον του ισχυρού να βοηθήσει τον αδύναμο. Η πίστη στις αξίες και τις αρχές μας. Το να θερίζουμε αυτό που σπέρνουμε … Τονίζει ότι η αληθινή επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια της προσαρμογής και της καινοτομίας. Πάντα με βάση το φιλότιμο.

2.   Kοινωνική κρίση στην Ελλάδα!


Αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ εξετάζει την τρέχουσα κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, την ανάπτυξη των εναλλακτικών οικονομιών, γενικές απεργίες, και την άνοδο του αντιφασιστικού κινήματος ως απάντηση σε βίαιες επιθέσεις από την άκρα δεξιά. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όλο και πιο σκοτεινή. Δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν, η χώρα έχει κατέβει σε μια όλο και πιο απρόβλεπτη κατάσταση.

3.   Μία δωδεκάχρονη περιγράφει την οικονομική κρίση!


Απίστευτο & όμως αληθινό! 

Θα κλείσω αυτό το post με κάτι αρκετά επίκαιρο που όμως γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν:

Οι κηφήνες, οι βάτραχοι κι οι ακρίδες.
Τρανοί, πολιτικοί, γραμματισμένοι,
στις αφρόντιστες μέσα εφημερίδες,

ένα πλήθος ανίδεοι και στριμμένοι,
καθένας τους ανάξια τ’ όνομά σου
σημάδι μιας τυφλής χτυπιάς το στένει.

Κι εσένα πάντα το περπάτημά σου
προς το καμπαναριό, να τ’ ανεβείς·
κι ανεβαίνεις· τα πλάτια ολόγυρά σου,

στα πόδια σου ένας κόσμος αρνητής.
Του κόσμου, κι αν το θείο δε βρέχεις μάννα,
σημαίνεις –πιο τρανός ζωντανευτής–

μια καινούργια θρησκεία με νέα καμπάνα.

Κωστής Παλαμάς

Σας φιλώ,
Ειρήνη

%d bloggers like this: